DomovArhivUstavno sodišče v četrtek o davku na nepremičnine

Ustavno sodišče v četrtek o davku na nepremičnine

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na Ustavno sodišče so bile vložene kar štiri zahteve za ustavno presojo tega zakona, in sicer s strani vlagateljev – skupine 30 poslancev na čelu s poslanci SDS, Občine Rogašovci, Združenja občin Slovenije in Mestne občine Koper, ki med drugim predlagajo tudi začasno zadržanje izvajanja zakona in prednostno obravnavo. Pobudniki ustavne presoje izpodbijajo več členov zakona in menijo, da bo zakon med drugim kršil pravice do enakosti pred zakonom, zasebne lastnine, pravnega varstva, svobode veroizpovedi idr. ter načel, povezanih z avtonomnostjo lokalnih skupnosti.

Kot piše Slovenska tiskovna agencija bo davčna uprava po zakonu davek za leto 2014 odmerila glede na podatke v registru nepremičnin na dan 1. april, ki je tudi rok, do katerega imajo lastniki čas za ureditev podatkov.

Sicer pa bi morali lastniki nepremičnin glede na novo sprejeti zakon že do 1. februarja prejeti obvestila z izračunom davka, a jih geodetska uprava, kot piše današnji časnik Delo, “glede na zahtevnost obdelav zaradi izjem pri obdavčitvi nepremičnin” do takrat ne bo uspela pripraviti.