DomovArhivV 60 letih pol milijona otrok

V 60 letih pol milijona otrok

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Skoraj pol milijona otrok se je v 60 letih na Debelem rtiču prepričalo, da je morje res slano. Včeraj (12. junija), ko so v Mladinskem  zdravilišču in letovišču Rdečega križa obeležili visok jubilej, pa se je na slavju zbrala množica prostovoljcev RKS, sedanjih in nekdanjih zdravnikov in drugega medicinskega osebja, ter  številni, ki so tu preživljali zdraviliško zdravljenje ali počitnice.  

Slavnostna govornica je bila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, iz Mestne občine Koper se je slovesnosti udeležil podžupan Peter Bolčič.

Zamisel o nastanku zdravilišča in letovišča za otroke na Debelem rtiču se je porodila že daljnega leta 1955, prvi otroci so prišli 13. junija leta 1956 in letovali v šotorih, gradnja prvih paviljonov pa je stekla leta 1962. Rdeči križ Slovenije je takrat po vsej Sloveniji zbiral prostovoljne prispevke. Vseh 60 let so k obnovi in razvoju prispevali številni anonimni donatorji, v zahvalo so jim postavili Park donatorjev. Da donatorstvo še živi, so včeraj dokazale družbe Delta holding, Istrabenz plini, Luka Koper in Telekom Slovenije, ki so donirale sredstva za obnovo mladinskih paviljonov na Debelem rtiču, med njimi za Rakovico.

Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič, ki je namenjeno zdravljenju otrok z obolenji dihal, kože in poškodbam, šoli v naravi, otroškim športnim taborom in zdravstvenem letovanju otrok (kolonije diabetikov, astmatikov, otrok s celiakijo),  je lani obiskalo 16 tisoč otrok, žal pa se je število otrok na zdraviliškem zdravljenju s povprečno 2000 na leto zmanjšalo na 500 letno. Vodja zdravilišča Ana Žerjal ob tem poudarja, da se srečujejo z novodobnimi težavami otrok, zato so že pripravili program zdravljenja  otrok s prekomerno težo, ki pa je še v obravnavi v državnih institucijah.

Na Debelem rtiču so dvignili modro zastavo -okolico je z zasaditvijo pinij uredila koprska Marjetica-, v kulturnem programu pa so nastopili otroci iz zdravilišča in Aleksander Novak.