DomovArhivV Kopru najnižja stopnja brezposelnosti

V Kopru najnižja stopnja brezposelnosti

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Sicer se je od leta 2005 stopnja brezposelnosti tudi v koprski občini zvišala, iz 7,4 odstotka v letu 2005 na 11,2 odstotka v letu 2013, a kljub temu vsa ta leta ostaja bistveno nižja od slovenskega povprečja. Slednje v letošnjem letu znaša kar 13,26 odstotka, kar je najvišja stopnja v zadnjih letih, najnižjo so na državni ravni zabeležili v letu 2008, ko je znašala zgolj 6,7 odstotka.

Leta 2008 so najnižjo stopnjo brezposelnosti imeli tudi v koprski občini, in sicer 5,39 odstotka, že takrat pa sta povprečje bistveno presegli Mestna občina Maribor in Mestna občina Murska Sobota. Ti dve občini še danes beležita najvišjo brezposelnost, 18,45 in 19,55 odstotka, sledita pa jima tudi občini Celje in Velenje.
Kot so nam povedali na Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije zadnja leta v koprski občini večjih odpuščanj ne beležijo, navkljub dejstvu, da so potrebe po delih v gradbeništvu nekoliko upadle je namreč še vedno veliko povpraševanja prav po teh zaposlitvah, kar delno pripisujejo ugodnim pogojem dela v vseh letnih časih. Veliko je bilo tudi zaposlovanja v trgovinski dejavnosti, kar je nedvomno pripomoglo k večjemu deležu delovno aktivnega prebivalstva, nekaj pa je bilo tudi zaposlitev v turistični in gostinski dejavnosti ter v dejavnosti prometa in skladiščenja.