DomovArhivV Kopru podelili najvišja priznanja PZS

V Kopru podelili najvišja priznanja PZS

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob tej priložnosti so poseben poudarek namenili tudi 60. obletnici Slovenske planinske poti in 50. obletnici Komisije za odprave v tuja gorstva PZS, v avli koprskega muzeja pa odprli še razstavo fotografij Cirila Velkovrha. Dogodka so se udeležili mnogi, med njimi tudi podžupan Mestne občine Koper Danijel Cep.

Zlati častni znak PZS je letos šel v roke Cirila Velkovrha iz Planinskega društva Ljubljana-Matica za promocijo Slovenske planinske poti in planinstva s fotografskimi razstavami, ki jih je bilo do zdaj že več kot 300 ter Planinski zvezi Nepala, za dolgoletno izredno uspešno sodelovanje pri usposabljanju strokovnih kadrov in mednarodnem sodelovanju obeh zvez.

DSCN7298

K slednjemu je prispevala predvsem slovenska gorniška šola v Manangu, prva šola za vodnike v Nepalu, ustanovljena na pobudo slovenskega alpinista Aleša Kunaverja. V njej so se za varno delo v visokih gorah usposabljale številne generacije domačinov, delovala pa je kar 30 let, vse do danes, ko so Nepalci dosegli raven znanja, ki jim omogoča samostojno delovanje. Ob tej priložnosti je priznanja podelila tudi Planinska zveza Nepala, in sicer Alešu Kunaverju (posthumno), Komisiji za odprave v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenije ter najzaslužnejšima, načelniku komisije Tonetu Škarji in gorskemu vodniku Bojanu Pollaku.

Poleg najvišjih priznanj so na svečanem dogodku podelili tudi listine PZS, in sicer posameznikom, ki so, vsak na svoj način, dali bistven pečat planinstvu in planinski organizaciji. Pisno pohvalo za diplomsko nalogo z naslovom Analiza delovanja čistilnih naprav za odpadne vode pri planinskih kočah je tako na predlog raziskovalne skupine prejel Urban Čepon iz Planinskega društva Vrhnika, krovna planinska organizacija v Sloveniji pa je pohvalo za 30-letno organizacijo taborov mladih podelila organizacijskemu odboru taborov mladih planincev Savinjskega Meddruštvenega odbora planinskih društev.

Sicer pa so že dan prej, 6. decembra, v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani na slovesnosti posebna priznanja, diamantne medalje, prejeli slovenski alpinisti, ki so se na najvišjo goro na svetu – Mount Everest povzpeli z nepalske strani. In sicer Andrej in Marija Štremfelj, Viki Grošelj, Davo Karničar, Tadej Golob, Matej Flis, Gregor Lačen in Tomaž Jakofčič.