DomovArhivV kratkem obnova stavbnega niza v Kidričevi ulici v Kopru

V kratkem obnova stavbnega niza v Kidričevi ulici v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V Mestni občini Koper so že leta 2011 sprejeli odlok, ki omogoča, da lastnikom propadajočih objektov v starem mestnem jedru naložijo njihovo prenovo. V kolikor ti v predpisanem roku tega ne storijo, lahko po odloku k izvedbi najnujnejših del pristopi kar občina sama. In prav na primeru Kidričeve ulice bo morala občina ta predpis uporabiti tudi v praksi. Pogovori o najnujnejših delih na stavbnem nizu ene največjih mestnih ulic v Kopru (Kidričeva 31 in 32) so z lastniki objektov stekli že pred časom, maja pa se je vodstvo koprske občine na to temo sestalo tudi z večinskim lastnikom palače Totto ex Gavardo, Norbertom Salobirjem.

Prav obnova slednje bi se morala namreč zgoditi že pred leti, dotrajanost pročelja palače je namreč že pred časom botrovala odločitvi občine, da objekt v celoti zavaruje, z zaprtjem vhodov pa začasno tudi izboljša njegov videz, medtem ko je bila celovita sanacija le vprašanje časa. Sedaj pa je situacija že tako alarmantna, da občina ne more več odlašati. Tako je že pridobila popis najnujnejših del na objektu, ki predvidevajo sanacijo dela fasade, kjer je omet dodobra načet, obnovo opleska, zamenjavo nekaj stavbnega pohištva, nekaj pa ga je treba zgolj obnoviti. Sanacije bodo deležni tudi žlebovi, del strehe in venec, ob čemer bo potrebno upoštevati tudi kulturno varstvene pogoje zavoda za varstvo kulturne dediščine Piran.

Ti so sprva predvidevali tudi restavriranje nekaterih elementov na pročelju, kar pa presega dela, ki jih lahko občina opravi v okviru sanacije po veljavnem Odloku, zato je bilo treba kulturno varstvene pogoje vnovič izdelati. Tako popravljene bodo skupaj s popisom del in rokom za izvedbo sanacije poslali lastnikoma, Norbertu Salobirju in Željku Lanču.

Dela naj bi sicer stala predvidoma 100 tisoč evrov, začela pa bi se lahko že jeseni, v kolikor lastnika ne bosta želela pristopiti k obnovi v določenem roku, se jih bo lotila občina sama. Predvidoma že v tem letu.

V okviru Odloka pa se je občina odločila aktivno pristopiti tudi k sanaciji objekta na drugi strani ulice – gre za t.i. hišo »a gheffo«, ki s svojimi značilnimi visečimi pomoli predstavlja pomembno arhitekturno zapuščino beneško-gotskega stila. Zaradi dotrajanosti objekta in nevarnosti, ki jih je za mimoidoče predstavljalo krušenje ometa, je lani poleti občina območje zavarovala, viseče pomole pa podprla z železno konstrukcijo. Z etažnimi lastniki se je tudi že dogovorila, da bodo k sanaciji objekta pristopili skupaj.

Najnujnejša dela, ki jih je potrebno opraviti, so že popisana, vključno s predlogom statika, na kakšen način, z jeklenimi nosilci, ki so pritrjeni v fasado in so zatorej skriti, podpreti objekt. Po tem, ko bo občina pridobila soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, da lahko sploh izvede postavitev nosilcev in sanira fasado, bo pripravila razpis za izbiro izvajalca obnove. Obnova bo sklenjena predvidoma do konca leta.