DomovArhivVpisi v prve razrede rojenih leta 2010

Vpisi v prve razrede rojenih leta 2010

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V 1. razred osnovne šole morajo starši vpisati otroke, ki so ali bodo v letošnjem koledarskem letu dopolnili starost šest let, torej so bili rojeni leta 2010. V kolikor pa starši menijo, da njihov otrok še ni pripravljen za vpis v šolo, lahko predlagajo odložitev šolanja.

Starši lahko otroka vpišejo v eno izmed 452 javnih ali eno izmed petih zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javni program. Za učence s posebnimi potrebami je v Sloveniji na voljo 28 osnovnih šol. V Mestni občini Koper starši lahko otroke vpišejo v eno od 11 osnovnih šol. Načeloma je otroka treba vpisati v kraju, kjer stalno oziroma začasno prebiva. Večina šol v Mestni občini Koper bo otroke vpisovala med 23. in 25. februarjem, bodo pa pred tem na stalni naslov bodočih prvošolčkov poslale poziv k vpisu. Po podatkih sodeč, bo prve razrede koprskih osnovnih šol v naslednjem šolskem letu obiskovalo približno 580 otrok, kar je nekaj več kot v šolskem letu 2015/2016, ko jih je v prvih razredih 559.

Sicer pa se je leta 2010 v Sloveniji rodilo 22.343 otrok, kar je največ po letu 1990. Iz tega izhaja, da se bo letos v 1. razred osnovne šole vpisala statistično največja generacija otrok v času samostojne Slovenije.