DomovArhivZačela se je obnova obalnega dela mesta Koper

Začela se je obnova obalnega dela mesta Koper

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Gradbeni stroji so najprej zabrneli na Kopališkem nabrežju, po katerem se lahko poslej vozite le v eno smer, in sicer proti potniškem terminalu.
Kot smo že poročali, gre za celovito prenovo obalnega dela mesta, katere vrednost znaša približno 1,9 milijonov evrov – tako kot pri številnih naložbah doslej pa bo Mestna občina Koper skušala dobršen delež naložbe pokriti iz naslova nepovratnih evropskih sredstev.

kopališko

In česa se lahko nadejajo koprski občani in preštevilni obiskovalci?

Nova naložba bo nastopila v treh fazah, celovite prenove bo tako deležen Ukmarjev trg, in sicer del nasproti Uprave za pomorstvo, kjer bo urejen nov, večji park – ta bo ohranil obstoječo promenado in dosedanjo zasaditev, vse skupaj pa sklenil v uigrano celoto. Obstoječa parkirna mesta, rezervirana za policijo, upravo za pomorstvo in italijanski konzulat, bodo ukinjena, mestni park pa bo dodatno obogaten s sredozemskim in lokalnim zelenjem.
Nedaleč bo popolne prenove deležno tudi Kopališko nabrežje, ki danes velja za dvosmerno cesto, in sicer tako, da bodo dodatne, lično urejene površine, namenjene predvsem pešcem. Po zgledu Pristaniške ulice in Semedelske ceste bo urejena široka sprehajalna promenada, ki bo smiselno povezovala potniški terminal z Ukmarjevim trgom in novim ličnim parkom ter z obstoječimi mestnimi sprehajališči, cesta pa bo po prenovi ponovno enosmerna, v smeri iz mesta proti koprskem pristanišču.

Zadnji del obnove pa bo zajemal prav del nasproti potniškega terminala ob Bastionu, kjer bodo uredili manjšo ploščad z modernim panoramskim dvigalom. To bo povezovalo potniški terminal z razgledno ploščadjo nad Bastionom, posluževali pa se ga bodo tako turisti, ki k nam prihajajo s potniškimi ladjami, kot tudi mamice z dojenčki ter invalidne osebe.