DomovArhivZakaj je vedno Koper na tnalu?

Zakaj je vedno Koper na tnalu?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Propadanje nekoč uspešnih podjetij je mnoge slovenske kraje pahnilo v težko krizo, saj so predvsem manjša mesta običajno življenjsko odvisna od peščice delujočih podjetij.

To praznino gospodarske politike so zadnja leta skušala popraviti vsaj občine, saj je njihova naloga celovita skrb za lokalni interes njenih občank in občanov. V številnih primerih imajo slovenske občine delež v podjetjih, ki so pomembna za njihov kraj. In veliko je načrtov, da občine ali njihova podjetja vskočijo v reševanje gospodarskih sistemov, saj se borijo za delovna mesta svojih ljudi.

Tako je občina Postojna vstopila v podjetje, ki upravlja s Postojnsko jamo, v Ajdovščini so vstopili v Mlinotest, kar je bilo celo prikazano kot odličen primer reševanja podjetja v težavah, v Bovcu načrtujejo odkup deleža v podjetju ATC Kanin … Skratka, zaradi neučinkovite vladne gospodarske politike so se zbudile občine in začele zasledovati interese lokalne skupnosti tudi v obrambi delovnih mest. Preveč pogosti so bili namreč primeri, ko je neko podjetje na robu preživetja kupil spekulativni lastnik, ki ga je nato pahnil v prepad.

V nobenem od teh primerov nihče ni postavljal pod vprašaj interesov in pravice lokalne skupnosti, da tudi na tak način poskrbi za svojih ljudi. Do sedaj. Ko je Komunala Koper izrazila interes za odkup deleža v Vinakopru, pa so se v Ljubljani zbudili nekateri, ki sedaj trdijo, da je to v nasprotju z zakonom. Kar naenkrat.

Zakaj je v tej državi vedno problem Koper? Zakaj se državna omrežja ustrašijo in stresejo, ko župan Boris Popovič povleče kakšno potezo? Se bojijo, da se bo še enkrat znova pokazalo, da je mogoče delati bolje? Tako, kot je občina Koper pokazala, da je kraj mogoče urediti in preporoditi tudi v pogojih take politike, kot jo imamo v Sloveniji.

Res je zanimivo, da so bili ob vseh prej naštetih primerih državni organi tiho. Sedaj, ko gre za pomembno podjetje za naše občanke in občane, pa je Računsko sodišče naenkrat ugotovilo, da bi morali celo zakonsko prepovedati poseganje občin in njenih podjetij v gospodarske družbe. Ali so milijarde evrov izginile na občinski ali državni ravni? Ali je za neučinkovito gospodarsko politiko kriva vlada ali lokalne skupnosti?

Namesto, da bi se državni organi ukvarjali z resničnimi težavami in pustili pozitivne primere, da se razvijajo naprej, se sedaj spravljajo na tiste, ki iščejo rešitve. V Kopru imamo življenjski interes ohraniti čisto vsako delovno mesto in zato je Komunala Koper vstopila v lastništvo Primorskih novic, ki so napovedale selitev iz Kopra, kar seveda ni v interesu naše lokalne skupnosti. In zato je izražen interes za odkup lastniškega deleža v Vinakopru, ki je za naš kraj posebej pomembno podjetje.

Čas bi bil, da bi se začeli državni organi zgledovati po Kopru, namesto da na vsakem koraku dodajajo ovire. Namesto da bi država pomagala lokalni skupnosti, ki je v zadnjem desetletju zagotovo zgled najbolj delujočega javnega sistema, se na vsakem koraku trudijo onemogočiti razvoj našega kraja. Do kdaj bo tako?