DomovArhivZgodnje odkrivanje raka dojk na Obali

Zgodnje odkrivanje raka dojk na Obali

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko je državni presejalni program za raka dojk DORA, ki omogoča ženskam med 50. in 69. letom slikanje dojk z mamografijo na vsaki dve leti, februarja  pričel z delovanjem v Primorski regiji z mobilno enoto v Postojni, se danes presejalno slikanje žensk prvič začenja v obalno-kraški regiji. Splošna bolnišnica Izola je izpolnila vse strokovne zahteve in pridobila status Presejalnega centra v okviru državnega programa DORA. Z odprtjem tega centra je v program DORA sedaj vključenih 60 % vseh ustreznih slovenskih žensk.

Na presejalno mamografijo v SB Izola bodo vabljene ženske iz starostne skupine 50–69 let, ki  imajo stalno prebivališče v občinah Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran in Sežana. V teh občinah je ustreznih žensk 16.383. Ženske bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. V program se lahko naročijo tudi same, in sicer tako, da pokličejo v Register DORA na OI na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan od 9.00 do 12.00, ali pišejo na elektronski naslov: dora@onko-i.si. Ženske za pregled ne potrebujejo napotnice.

Presejalno slikanje v stacionarnem centru v SB Izola izvajajo radiološke inženirke iz SB Izola, posebej izobražene za program DORA in stalno nadzorovane s strani OI kot upravljavca programa. Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa z OI. Kadar bodo radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki, bo ženska na dodatne preiskave prav tako vabljena na OI.

Mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., vodja državnega programa DORA: ”Pričetek delovanja državnega programa DORA v SB Izola pomeni, da so sedaj v program vključene vse ustrezne ženske iz te regije. V SB Izola so zadostili vsem strogim merilom za izvajanje programa DORA, kar nas zelo veseli in kar je še posebej pomembno za vaše ženske; program DORA namreč zagotavlja visoko kakovostno obravnavo žensk po strogih evropskih smernicah. Zato pozivamo ženske, da se odzovejo vabilu – preprost in hiter pregled na vsaki dve leti vam lahko reši življenje. S presejalno mamografijo v programu DORA odkrivamo zgodnje rake. Če bolezen odkrijemo zgodaj, pa je zdravljenje uspešnejše.”

Mag. Radivoj Nardin, direktor SB Izola: ”Zadnji čas je že, da se je naša bolnišnica vključila v program DORA in bo na ta način pripomogla k pravočasnemu odkrivanju raka dojk. Tega smo se v naši bolnišnici zelo dobro zavedali in smo naredili vse potrebno, da se v ta program čimprej vključimo. Želimo, da se ženske, vključene v ta program, kontrol udeležijo in se ob tem počutijo sproščeno. Iz tega razloga smo v SB Izola poskrbeli za primerno okolje. V izgradnjo prostorov in nabavo nove opreme smo vložili 100.000 EUR. Prav tako smo visoko usposobili osebje, ki sodeluje pri izvajanju programa. Prostori programa DORA se nahajajo v 1. nadstropju SB Izola in so povsem ločeni od ostale bolnišnične dejavnosti.  Želimo si, da se bodo ženske odzvale v čim večjem številu, saj bomo na tak način uresničili namen tega programa ter upravičili vsa sredstva in energijo, ki smo jo vložili v vključitev v program DORA.”

DORA je organiziran državni program presejanja za raka dojk, ki omogoča ženskam med 50. in 69. letom slikanje dojk z mamografijo na vsaki dve leti. V tem starostnem obdobju je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk, s presejalno mamografijo pa je mogoče odkriti bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi jih lahko ženska zatipala pri samo pregledovanju ali njen zdravnik pri kliničnem pregledu. Cilj programa DORA je v ciljni populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu. Zato strokovnjaki Onkološkega inštituta Ljubljana priporočajo, da se ženske odzovejo vabilu na pregled in se s tem vključijo v program DORA.