DomovArhivŽupanovo olje raste iz zlate oljčne vejice

Županovo olje raste iz zlate oljčne vejice

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Tradicionalno nagrado treh obalnih občin in Društva oljkarjev slovenske Istre (DOSI) so podelili včeraj zvečer (3. aprila) v koprskem gledališču. Morganu sta se na oljčnem piedestalu pridružila tudi vicešampiona Ratko Erlić iz Banjol in Marko Marancin s Šareda. Sicer pa je letos komisija ocenila 75 vzorcev, kar 64 pa je prejelo zlato priznanje. Kot je med drugim poudaril koprski podžupan Danijel Cep, so oljkarji navkljub nepredvidljivim vremenskim razmeram, negotovi finančni situaciji in slabši letini, ohranili visoko kakovost oljčnih olj. Na včerajšnji prireditvi, ki sta jo popestrila koprska pevka Steffy in oktet Semikanta’, so za najbolj všečno olje po oceni novinarjev in gostincev izbrali istrsko belico Janka Bočaja iz Bočajev.

Nagrajena olja bo mogočer poskusiti na Festivalu oljčne vejice, in sicer 12. in 13. aprila v Izoli, 19. in 20. aprila v Portorožu, v Kopru pa v okviru občinskega praznika 17. in 18. maja.

Šampiona za sortno olje

Na prireditvi so podelili 64 zlatih in 6 srebrnih priznanj ter tri pohvale, zlate medalje za najboljših deset pa so prejeli Janko Bočaj, Domačija Munda-Vlado Munda, Ratko Erlić, Zdenko Hrvatin, Stane in Tera Jurak, Marko Marancin, Fulvio Marzi, Dušan Moljk, Franc Morgan in Iztok Obad. Naziv šampiona za sortno olje istrske belice je prejel Marko Marancin, šampion za sortno olje leccino pa je postal Luka Pucer s Puč. Med šolami je priznanje prejela Osnovna šola Elvire Vatovec Prade.