DomovArhivŽupanu Popoviču zaradi davčne zatajitve ne bodo ponovno sodili

Županu Popoviču zaradi davčne zatajitve ne bodo ponovno sodili

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na okrožnem sodišču so namreč ugotovili, da davčna zatajitev v višini dobrih 11.000 evrov po spremembi zakonodaje sploh ni več kaznivo dejanje.

Spomnimo, da so pred dobrimi sedmimi leti na Okrožnem sodišču v Kopru Borisa Popoviča najprej oprostili vseh obtožb v zadevi kapučini, vendar je po pritožbi tožilstva Višje sodišče sodbo razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje. Popoviča so nato, zaradi davčne zatajitve, ponarejanja poslovnih listin in zlorabe položaja, leta 2010 obsodili – kazniva dejanja naj bi zagrešil kot gostinec, v lokalih Carpaccio pub in Snack bar. Senat mu je takrat prisodil enotno kazen 22 mesecev zapora z dveletno preizkusno dobo, vendar je po pritožbi na višje sodišče le-to obsodbo za zlorabo položaja razveljavilo, obsodbo o davčni zatajitvi in ponarejanju listin pa potrdilo in Popoviču v letu 2011 izreklo pogojno kazen osmih mesecev s preizkusno dobo enega leta. Popovič se je pritožil tudi na Vrhovno sodišče, vendar neuspešno, nato pa še na Ustavno sodišče. Slednje je sodbo pred kratkim razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje na okrožno sodišče, ki je postopek zaradi spremenjene zakonodaje, ustavilo. Na okrožnem sodišču so namreč ugotovili, da davčna zatajitev v višini dobrih 11.000 evrov po spremembi zakonodaje ni več kaznivo dejanje.

Popovičev zagovornik Marko Bošnjak je potrdil, da so s sodišča dobili sklep o ustavitvi postopka. Na vprašanje, ali z njegovim klientom razmišljata o odškodninski tožbi, je odgovoril, da bi bil odgovor na to vprašanje za zdaj še preuranjen, zagotovo pa bodo od države v tem delu zahtevali vrnitev stroškov odvetnikov.

Od obsežne obtožbe tako ostaja le še očitek glede ponarejanja poslovnih listin. Po besedah Bošnjaka je izvedenec grafolog, najet s strani sodišča, že na sojenju jasno povedal, da podpis na spornih listinah ni Popovičev. Zato Bošnjak pričakuje oprostilno sodbo, seveda če bo tožilstvo sploh nadaljevalo postopek.