DomovKulturaAPZ UP s Poljske s kar dvema odličjema

APZ UP s Poljske s kar dvema odličjema

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) je na Poljskem osvojil 1. mesto v kategoriji sakralne glasbe in 2. mesto v kategoriji mešanih pevskih zborov.

APZ UP, ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) že od leta 2004, se je pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija ta vikend uspešno predstavil na 8. mednarodnem zborovskem tekmovanju »Cracovia Cantans« v Krakovu, na Poljskem.  Primorski univerzitetni zbor je osvojil 1. mesto v kategoriji sakralne glasbe ter 2. mesto v kategoriji mešanih zborov.

Drugo mesto v kategoriji sakralne glasbe je dosegel Männerstimen Basel (Bazylea, Švica), tretje mesto Akademski zbor France Prešeren iz Kranja, prvo uvrščeni v kategoriji mešanih zborov je bil Chór “Dominanta” Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie (Krakov, Poljska), tretje uvrščeni pa kranjski Akademski zbor France Prešeren.

Foto: APZ UP

Zbor pripravil zmagovalni opus pesmi

Zbor se na tekmovanju »Cracovia Cantans« predstavil s stilno raznolikim programom v dveh tekmovalnih kategorijah (zbori so se lahko predstavili v eni ali dveh kategorijah). V petek, 9. junija se je primorski zbor predstavil v cerkvi Petra in Paula, kjer je v sakralni kategoriji, ki je od vseh bila najbolj obsežna kategorija, tekmovalo kar enajst zborov iz Švedske, Češke, Avstrije, Švice, Nemčije, Litve, Poljske, Slovenije in Italije. APZ UP je izvedel osem-glasni motet Jubilate Deo italijanskega renesančnega mojstra Andree Giovannia Gabrielia, delo nemškega romantika Josefa Gabriela Rheinbergerja za šest-glasni zbor Meditabor, delo Ambroža Čopija Ave verum Corpus Christi (ki je doživela svojo prvo izvedbo v Sloveniji, in sicer lani, 12. decembra na koncertu »Prepletanja« v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru) za tenor solo in zbor ter tehnično zahtevno Daemon irrepit calidus madžarskega skladatelja Györgija Orbána.

V soboto, 10. junija, so nastopili še v kategoriji mešanih zborov v družbi zborov iz Poljske, Nemčije in Slovenije, kjer so izvedli Rheinbergovo Anima nostra, delo latvijskega skladatelja Ešenvaldsa Stars za zbor in kozarce ter dve slovenski deli O lux beata Trinitas primorskega skladatelja Andreja Makorja ter priredbo ljudske Zeleni Jurij Marijana Dovića.

Foto: APZ UP

Zbor se je v soboto zvečer predstavil še z deli Tichelija, Arnesena, Maelorja, Čopija, Merkùja in Dovića na koncertu v cerkvi sv. Katarine, kjer je dirigent Ambrož Čopi prepustil vodstvo zbora tudi asistentki dirigenta Andreji Tomažič Hrvatin.

Cracovia Cantas eden največjih pevskih dogodkov

Mednarodno tekmovanje »Cracovia Cantans« sodi med večje vokalne dogodke na Poljskem. Mesto Krakov je tako že osmič v času od 8. do 11. junija gostilo 26 zborov iz 14 različnih držav  (Poljska, Nemčija, Finska, Švica, Norveška, Indonezija, Avstrija, Švedska, Litva, Madžarska, Izrael, Italija, Češka in Slovenija), ki so se predstavili v 9 kategorijah (mešani zbori, moški zbori, ženski zbori, mladinski zbori, otroški zbori, komorni zbori, ljudska in popularna glasba, sakralna glasba, netekmovalna, nagrada PWM za najboljšo izvedbo skladbe sodobnega poljskega skladatelja).

Vse tekmovalne nastope je ocenjevala pet članska žirija, ki jo je vodil predsednik žirije prof.  Romualdo Twardowski (Poljska) ter člani Javier Busto (Španija), Rihards Dubra (Latvija), Pavel Lukaszewski (Poljska) in Ko Matsushita (Japonska).

Zbori so se predstavili tudi z 20-minutnim programom na različnih lokacijah po mestu, sklepni dogodek z gala koncertom in podelitvijo priznanj in nagrad, na katerem je APZ UP nastopil s Čopijevo istrsko ljudsko Plovi mi, moj brode,  pa se je odvil v Filharmonični dvorani včeraj popoldne.