DomovKulturaArheološka izkopavanja v Bosni in Hercegovini v okviru projekta SOLMUS

Arheološka izkopavanja v Bosni in Hercegovini v okviru projekta SOLMUS

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Med 13. in 16. julijem 2019 sta Park Škocjanske jame in Pokrajinski muzej Koper sodelovala pri projektu SOLMUS, ki ga vodi Univerza Reading, pod vodstvom dr. Saše Čaval. Projekt vključuje mednarodne organizacije pri proučevanju srednjeveške kulture pokopavanja pod kamnitimi srednjeveškimi nagrobnimi spomeniki, imenovani stečki, ki so umeščeni pod zaščito UNESCA.

SOLMUS uporablja inovativen interdisciplinaren prostor k proučevanju srednjeveške grobne arheologije, z namenom boljšega razumevanja družbeno-srednjeveškega življenja s področja današnje Bosne in Hercegovine.

Park Škocjanske jame in Pokrajinski muzej Koper sta imela čast sodelovati pri mednarodni arheološki raziskavi ob družbi elitnih ustanov, ki so se udeležile projekta, in sicer University of Reading (ZK), University of Stanford (ZDA), ZRC SAZU Inštitut za arheologijo, Univerza v Ljubljani, Univerza na Primorskem, Zavod za varstvo kulturne dediščine Banja Luka in številni drugi raziskovalci.

Ekipi obeh ustanov, ki ju sestavljata Špela Prunk, dr. Maša Sakara Sučević in Tjaša Miklavčič, sta izvedli pionirsko delo, saj stečki do zdaj niso bili nikdar 3D-skenirani. Uspelo jim je poskenirati osem izjemno pomembnih stečkov, trije izmed njih pa so imeli napise, kar ima za raziskovanje te kulture izjemen pomen. Metoda 3D-skeniranja jim je omogočila pridobiti nove podatke, ki bodo omogočili boljše branje in interpretacijo napisov. Poleg tega jim je uspelo odkriti dodatno besedo, ki se je izmuznila golemu očesu na enem izmed ključnih stečkov in jo bodo zdaj na novo interpretirali.