DomovKulturaTespisov voz pripeljal operne arije Enrica Carusa v Koper

Tespisov voz pripeljal operne arije Enrica Carusa v Koper

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V ponedeljek so na svoj račun prišli vsi ljubitelji operne glasbe. V sklopu projekta Tespisov voz je videmsko društvo Filarmonia v Kopru postreglo z opernim večerom v čast italijanskemu tenoristu Enricu Carusu.

V protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru so zadonele najbolj znane pesmi neapeljskega izročila in popularne arije iz tradicionalnega italijanskega repertoarja operne glasbe. Glasbeni svet letos obeležuje 98. obletnico smrti Enrica Carusa, ki ga strokovnjaki še dandanes ocenjujejo kot najsijajnejšega tenorista vseh časov, znanega po odlični interpretaciji vlog. Poleg opernih arij je pel tudi ljudske pesmi in neapeljski himni O sole mio s svojo izvedbo pomagal do svetovne slave.

Njegove arije so letos prepevali vrhunski glasbeni izvajalci, sopranistka Marianna Prizzon, bariton Walter Franceschini in tenor Xiqiu Mario Zhang, ob spremljavi orkestra Società Filarmonia, ki ga vodi Alfredo Barchi.

Alfredo Barchi, dirigent društva Filarmonia in snovalec projekta Tespisov voz, s katerim si prizadeva opero približati širšemu krogu poslušalcev, se lahko pohvali z bogato glasbeno kariero. S pestrim programom arij promovira italijansko operno kulturo, z društvom pa redno gostujejo v Benečiji, Sloveniji in na Hrvaškem, kjer najlepše mestne trge spreminjajo v magične operne kulise.