DomovKulturaSLIKARSKA RAZSTAVA: Čudovita pot v neznano

SLIKARSKA RAZSTAVA: Čudovita pot v neznano

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V Pretorski palači je vse do 27. avgusta na ogled slikarska razstava Jane Štok, lanskoletne zmagovalke VII. Ekstempore v starem mestnem jedru Kopra. Slikarska razstava z naslovom Pot v neznano predstavlja impresiven vpogled v avtoričin najnovejšega opus.

Čeprav se avtorica preizkuša v več slikarskih zvrsteh, jo vleče v abstraktni svet. Abstrakcija ji nudi neskončne možnosti raziskovanja in iskanja svojega lastnega umetniškega izraza. Ustvarja z akrilnimi barvami, ki jih dopolnjuje s kolažem in odtisi.

Jana Štok, po izobrazbi diplomirana modna oblikovalka in inženirka oblikovanja kamna, se že desetletje ukvarja z umetniško fotografijo. Pred nekaj leti je svoje ustvarjanje razširila še v slikarstvo v želji, da bi svoje fotografije prenesla na slikarsko platno.

V trenutkih svoje sproščenosti in neustrašnosti je uspela ustvariti izjemna dela

“Jana je odlična opazovalka, zato njeno estetsko in precizno oko ulovi vsak detajl in vsak delček slike se sestavi v celovito dovršeno slikarsko delo. Razumevanje abstraktnega slikarstva ni nič manj zahtevno kot razumevanje realizma, impresionizma ali kubizma. Vsaka slikarska smer ima svoje zakonitosti, ki jim moramo slediti in se v njih poglabljati.

Avtorica je navdih za prve slike iskala v delih odličnega slovenskega abstraktnega slikarja Janka Orača. Pri njem je začutila moč plastenja in red znotraj abstraktne kompozicije, kjer jo kontrastni odnosi močno nagovarjajo. Sledili so eksperimenti in raziskovanja, vedno znova navdušujoči in presenetljivi. Znotraj reda v abstraktnem slikarstvu je Jana odkrivala plastenja v akrilni tehniki, ki ponujajo toliko zanimivih plasti, ki jih lahko le zaslutimo ali pa nam ponudijo grafično prosevanje, optične prevare in oblikovne poudarke. Sledilo je praskanje, odtiskovanje, odvzemanje, poudarjanje, prekrivanje in spet nove plasti. Nastalo je veliko novih del, novih idej, vmes so dela dobila bolj ilustrativen ali grafičen izraz. Jana je odkrila tudi geometrijsko izrazni svet in ga združila z grafičnim izrazom. Prepletanje stilov in potez, združenih v njen oseben izraz, je pripeljalo do čudovitih stvaritev, do dovršenih slikarskih del.

Jana Štok

Jana Štok je v trenutkih svoje sproščenosti in neustrašnosti uspela ustvariti izjemna dela, kajti prepoznala je impulze, ki so jo vodili v pravo smer, v tisto smer, da je sledila svojemu estetskemu čutu in senzibilnosti, da se je uspela z lahkoto odločiti kdaj je njeno delo dovršeno. Brez kakršnega koli strahu je prijela čopič, zajela barvo in samozavestno potegnila potezo na platnu. Ni se spraševala, ali je naredila prav ali ne, sledila je le svojemu občutku… Janine likovne zgodbe nam pričajo o tem, da gre naprej, da bo še naprej iskala nove izraze, da se je ne da ustaviti in da prihaja še veliko presenetljivih in navdušujočih likovnih del,” je ob otvoritvi razstave povedala magistra umetnosti Polona Kunaver Ličen.

Postavitev pričujoče razstave je omogočila Mestna občina Koper, organizator likovnega ekstempore v starem mestnem jedru Kopra, za nagrado in v spodbudo nagrajeni avtorici Jani Štok.