DomovKulturaV Pretorski palači se predstavlja nagrajenka ex-tempore

V Pretorski palači se predstavlja nagrajenka ex-tempore

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V pritličju Pretorske palače v Kopru se predstavlja ljubiteljska slikarka Iva Babič, dobitnica druge nagrade na VII. likovnem ekstempore v starem mestnem jedru Kopra, ki je bil izveden v maju 2017.

Ustvarjanje na likovnem področju, njena velika mladostna želja, se je avtorici uresničila šele ob praznovanju abrahama, ko je za darilo prejela šolnino za začetni tečaj slikanja. Od takrat Iva Babič slikarskega čopiča ni več odložila.

Postojnčanka, ki od mladih let živi in ustvarja na Obali, zadnja leta v Svetem Antonu, se je slikarstvu, tako kot mnogo drugih ustvarjalcev, lahko bolj intenzivno posvetila šele po upokojitvi. Najraje uporablja oljne barve, ki ji omogočajo želene barvne globine in učinke v interpretaciji najljubših motivov, v katerih raziskuje svetlobe in sence, odseve, intenzivne barvne kombinacije in harmonije. V zadnjem obdobju ustvarja tudi z akrilnimi barvami in se preizkuša v drugih likovnih tehnikah.

Aktivno sodeluje v likovnem krožku društva Pristan pod mentorstvom akademske slikarke Nade Dellore. Likovna mentorica jo opisuje kot zelo študiozno in zagnano ustvarjalko, ki strastno ustvarja ter stalno izpolnjuje in nagrajuje svoje likovno znanje. Motive, ki jih najprej ulovi v fotografski motiv, natančno preuči in nato likovno preoblikuje. Do svojih del je zelo kritična in vedno znova išče nove likovne pristope. Likovno znanje izpopolnjuje na različnih slikarskih tečajih in se udeležuje likovnih prireditev, kot sta ekstempore v Sečovljah in v Novigradu, kjer se rada udeležuje slikarskih kolonij.

Redno sodeluje tudi na likovnem ekstempore v starem mestnem jedru Kopra, kjer je leta 2016 prejela priznanje za likovni dosežek, leta 2017 pa se je s »premišljeno zastavljeno prostorsko postavitvijo in cvetličnim izborom barv, ki zavibrirajo v visokem tonu« povzpela tik pod zmagovalno stopničko.

Na tokratni razstavi z naslovom Trenutki se avtorica predstavlja s heterogenim naborom del, ki, kot sama pravi, ki predstavljajo različne trenutke v njeni ustvarjalni poti. Za čudovit, etnološko  obarvan glasbeni uvod v otvoritev razstave sta poskrbela Marino in Alenka Kranjac iz glasbene zasedbe Vruja, ki sta z odličnim poustvarjanjem glasbenega izročila Istre navdušila polno pritličje Pretorske palače.

Ob zaključku otvoritve pa sta poskrbela za enkraten glasbeni doživljaj tudi v Kavarni Loggia, kjer so povabljenci slikarki nazdravili ob njeni prvi samostojni slikarski razstavi. Prijeten ambient ob glavnem mestnem trgu se je ponovno izkazal kot idealna lokacija za različne kulturne, tako likovne kot glasbene dogodke.

Pričujočo razstavo je omogočila Mestna občina Koper, organizator likovnega ekstempore v starem mestnem jedru Kopra.