DomovKulturaDEKANI: Narečni večer s Suzano Todorović

DEKANI: Narečni večer s Suzano Todorović

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Suzana Todorovič, avtorica monografije Narečna raznolikost v okolici Kopra (Dekani, Hrvatini, Škofije), bo danes ob 19. uri gostovala v kulturnem domu v Dekanih.

Todorovićeva se ukvarja s slovenskim istrskim narečjem, istrskobeneškim narečjem in romansko etimologijo. V različnih krajih slovenske Istre je izvedla petnajst narečjeslovnih raziskav, ki so objavljene v naslednjih znanstvenih monografijah: Narečno besedje piranskega podeželja (2014), Šavrinsko in istrskobeneško besedje na Piranskem (2015), Slovensko istrsko izrazje v zaledju Kopra (2015) in Narečje v Kopru, Izoli in Piranu (2016).

Foto: ekoper.si

Narečni večer v Dekanih

Delo dr. Suzane Todorović ima velik znanstvenoraziskovalni pomen, morda pa je njeno delo še pomembnejše z vidika ohranjanja bogate jezikovne raznolikosti na našem območju. Hkrati je v njenem delu tudi velik potencial, ki ga gre jemati kot dodano vrednost naši bogati kulturni dediščini.

Narečni večer bodo obogatili še Darjo Gregorič, predstavnik Krajevne skupnosti Dekani, Ingrid Celestina, ki bo večer povezovala, in Dušan Fortuna, Milan Piciga, Ana Korva, Evgen Pečarič in Milan Gregorič, ki bodo spregovorili v domačem, dekanskem jeziku. Nastopil bo tudi kantavtor Marjan Obad, osnovnošolci in Gledališka skupina Dekani.