DomovKulturaDnevi evropske kulturne dediščine letos opozarjajo na ustrezen odnos do vode

Dnevi evropske kulturne dediščine letos opozarjajo na ustrezen odnos do vode

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

»Voda – od mita do arhitekture« je letošnja tema dnevov evropske kulturne dediščine, s katero se širšo javnost opozarja na ustrezen odnos do vode, vodnih virov in dediščine, povezne z vodo. Z bogato dediščino pa se lahko pohvali brkinska vasica Prem, kjer najdemo številne studence in vodnjake, ki so imeli v preteklosti zelo pomembno vlogo.

Studenci so bili v Brkinih nekoč edini vir pitne vode, ki je nikoli ni zmanjkalo, saj se je voda natakala s podtalnice ali s sten vodnjakov. Ob vodnjaku je običajno stalo kamnito korito, v katerem so ženske prale perilo, namenjeno pa je bilo tudi napajanju živine. Vodnjake, ki so bili del skoraj vsake domačije, so začeli graditi kasneje.

Vodnjak na gradu Prem. Foto: Mateja Kakež

S ciljem spodbujanja širše javnosti k razmisleku o izginjanju tega pomembnega elementa identitete krajev in ljudi ob Reki, bosta Pokrajinski muzej Koper (enota Il. Bistrica) in Park Škocjanske jame v soboto, 30. septembra, ob 15. uri na gradu Prem otvorila fotografsko-literarno razstavo o pripovedih mlinov v objemu reke Reke. Po končanem dogodku vabijo tudi na skupen sprehod po vasi Prem do obnovljenega studenca na Lazah, na katerem bodo domačini pripovedovali zanimive zgodbe.