DomovKulturaFestival Kitarika bo oplemenitil kulturno dogajanje v mestu

Festival Kitarika bo oplemenitil kulturno dogajanje v mestu

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Društvo Kitarika v sodelovanju z Glasbeno šolo Koper od petka do nedelje v samostanu sv. Ane, protokolarni dvorani sv. Frančiška in palači Gravisi-Barbabianca, sedežu Glasbene šole Koper, prireja tridnevni festival Kitarika.

Koncertni cikel Kitarski večeri v starem mestnem jedru Kopra, ki običajno odpira vrata koprskim poletnim glasbenim prireditvam, je tokrat spomladansko obarvan. Mladostno in razposajeno ga bodo odprli kitaristi – dijaki Umetniške gimnazije Koper, ki s svojo nadarjenostjo, vztrajnostjo ter navdušenim igranjem kot solisti in v različnih komornih zasedbah bogatijo številne nastope na šolah in drugih prireditvah v širšem prostoru.

Vrhunec festivala bo v soboto, ko bo prvič v Sloveniji nastopil eden najbolj priznanih svetovnih klasičnih kitaristov Lukazs Kuropaczewski iz Poljske. Znan po svojem izjemnem glasbenem temperamentu in zavidljivi tehnični dovršenosti, navdušuje občinstvo širom sveta. Pripadnost samemu svetovnemu vrhu dokazuje tudi prevzem katedre za klasično kitaro na priznani Univerzi za glasbo in umetnost v Gradcu.

Epilog festivala bo zaznamoval koncert italijanskega kitarskega sestava iz Pordenona EnArmonia Guitar Ensemble, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo in navdihujočo orkestrsko igro. Vedno izviren izbor repertoarja in odlična izvedba prispevata k njihovi izjemni priljubljenosti med občinstvom.

Festivalsko dogajanje bodo vsebinsko dopolnili zanimiva predavanja in mojstrski tečaji, namenjeni učiteljem kitare glasbenih šol Slovenije. Del predavanj, ki jih bosta izvedla mednarodno priznana pedagoga in kitarista Josué Gutiérrez iz Mehike in Angela Tagliariol iz Italije, bo posvečen orkestrski igri.

Zaradi velikega zanimanja za koncert Lukazsa Kuropaczewskega, ki bo v soboto, 18. maja, ob 19. uri v Protokolarni dvorani sv. Frančiška v Kopru predlagamo, da si vstopnice zagotovite pravočasno na naslovu: kitarika.vstopnice@gmail.com. Druga dva koncerta sta brezplačna.