DomovKulturaJEFF: Prvi večer festivala bodo prevzele vibracije istrske etno glasbe

JEFF: Prvi večer festivala bodo prevzele vibracije istrske etno glasbe

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Le še nekaj dni nas loči do pričetka 15. edicije Festivala JEFF, ko bo vrt Pokrajinskega muzeja Koper ponovno obarvan z melodijami etno, funky in jazz glasbe.  V sredo 12. julija se obeta prvi večer, kjer se bosta ob 20.30 predstavili zasedbi Veja in Kontra Kvartet, da bo večer obogaten z umetniškim pridihom pa bo z razstavo poskrbel Rihard Lobenwein.

Prva bo nastopila petčlanska zasedba Veja, ki prihaja iz osrčja hrvaške Istre – Pazina. Idilični vrt bodo preplavili z vibracijami istrske tradicionalne etno glasbe, aranžirane na sodoben način. Posebnost le-te se skriva v združevanju tradicionalnih inštrumentov iz celotnega sveta med katerimi so tudi pevčeve istrske dude. Prav zaradi njih je bil  oklican za »Jimmy-ja Hendrix-a na mrtvi kozi«. Njihova glasba je pristna in topla kot Istrska pokrajina.

Veja. Foto: vejamusic.com

Druga, ki se bo predstavila na otvoritvenem večeru, je zasedba Kontra Kvartet iz Maribora, ki vas bo s preigravanjem klezmer glasbe popeljala skozi tradicionalno glasbo vzhodnoevropskih Aškenazi judov.

Umetniška razstava in istrski kulinarični kotiček, ki ju ne gre zamuditi!

V času dogodka bo kot že rečeno vrtove krasila foto-realistična slikarska razstava Riharda Lobenwina. Rihard živi in ustvarja v Strunjanu. V svojih delih križa sodobni materialni svet s klasično zvrstjo tihožitja, kjer lahko najdemo pridih znanih evropskih slikarjev baroka in renesanse. Njegova dela pogosto vsebujejo zapletene ikonografske kompozicije, ki uperjajo kritično ost v sodobno dojemanje umetnosti.

Poleg glasbenikov in umetnika pa se bodo v sklopu Istrskega kulinaričnega kotička predstavili tudi lokalni ponudniki hrane iz Hiše De Rin.