DomovKulturaKo preteklost sreča prihodnost v Vrtcu Koper

Ko preteklost sreča prihodnost v Vrtcu Koper

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Vrtec Koper je ob dnevih Evropske kulturne dediščine v Pretorski palači pripravil prav posebno razstavo. Na razstavi si je moč ogledati izdelke otrok iz vrtca, ki so plod raziskovanj in odkrivanj kulturne dediščine in vezi med preteklostjo in prihodnostjo pri nas.

V enoti Ribica so pod temo »Moja mati kuha kafe« zbirali stare predmete, pripravljali jedi, spoznavali pesmi v narečju in med drugim tudi obiskali etnološko zbirko Pokrajinskega muzeja Koper. V enoti Žogica so izvajali aktivnosti pod geslom »Bilo je nekoč«. Zbirali in spoznavali so stare pripomočke in predmete, spoznavali istrsko glasbo in hrano ter narečje. V enoti Bertoki – Cicikorak so raziskovali in odkrivali »Šterne v naši vasi«, ki so jih tudi upodobili in sami izdelali iz različnih materialov. Srečali so se tudi z najstarejšim krajanom ter skrbeli za čisto okolje in se zavzeli za ohranitev čistih voda.

Enota Pobegi – Zajček je v svoje aktivnosti vključila vse čute, saj je bila njihova tema »Kaj tako diši?«. Osredotočili so se predvsem na spoznavanje navad in prehranjevanja v lokalnem okolju nekoč, zbirali recepte za tradicionalne jedi in zdravilne pripravke ter se posvečali ljudskemu izročilu. Otroci iz enote Vanganel – Pikapolonica pa so prepričani, da »Za vsako bolezen rožca raste«, saj so spoznali pomen zelišč v vsakdanji rabi, njihovo gojenje in uporabo. V enoti Šalara – Polžek so ustvarjali pod geslom »Zakantamo in zaplešmo pu šavrinsko« in se seznanjali s kulturo in tradicijo šavrinske Istre, spoznali Šavrinko, ljudske instrumente, glasbo, pesmi in ples.

V enoti Kekec so imeli dve tematiki in sicer »Spoznavanje vrtov v mestnem jedru Kopra nekoč in danes«, kjer so raziskovali zanimive skrite kotičke Kopra in odkrivali kakšni so bili vrtovi nekoč ter »Igre in igrače skozi čas«. Otroci so s pomočjo staršev in starih staršev spoznavali stare igre in igrače ter ugotavljali kako so zanimive tudi za današnji čas.

Razstava je na ogled v Pretorski palači, in sicer od 21. septembra do 8. oktobra 2018.