DomovKulturaKoprski in marežganski godbeniki navdušili v Portorožu

Koprski in marežganski godbeniki navdušili v Portorožu

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Pihalna orkestra Koper in Marezige pripravila prvi skupni spomladanski koncert in napolnila portoroški Avditorij.

Pihalni orkester Koper in Pihalni orkester Marezige, ki skupaj štejeta že več kot 150 let, sta se v soboto, 23. marca, predstavila v največjem kulturnem hramu ob morju. Z izbranimi skladbami, napisanimi posebej za pihalne orkestre, so pričarali čudovito vzdušje, ki ga je publika nagradila z bučnim aplavzom.

Dirigent in umetniški vodja koprskih godbenikov Boris Benčič je za tokratni koncert izbral dela ameriških in evropskih avtorjev. Ideja za skupni koncert pa je nastala zlasti v želji po povezovanju  mladih godbenikov, ki prihajajo iz iste občine. »Orkestra sta veliko let delovala ločeno, vsak na svojem bregu, čeprav sta oddaljena le kakih deset kilometrov. Zdaj pa smo se odločili, da bi lahko večkrat kaj skupaj ustvarili. To je prvi tak koncert na velikem odru in mislim, da je odlično uspel. Prijetno nas je presenetil obisk, saj je bila dvorana skoraj polna.«

Pihalni orkester Koper šteje približno 50 mladih godbenikov in je v štirih desetletjih delovanja osvojil pomembne nagrade doma in po svetu. Vsako leto pripravi več nastopov, med katerimi sta najpomembnejša letni koncert ob občinskem prazniku in tradicionalni božično novoletni koncert, ki redno privabi več kot tisoč zvestih obiskovalcev.

Pihalni orkester Marezige ima zelo dolgo tradicijo, začetki delovanja namreč segajo v daljno leto 1906. Orkester je bil tokrat pobudnik pri organizaciji, pravi dirigent Aleš Grosek: »Za naslednji koncert pa smo se že dogovorili, da bo vodilno vlogo prevzel koprski orkester in mi se mu bomo pridružili. Upamo, da bi to lahko postala pomladna tradicija obeh orkestrov, ki imata željo po povezovanju. S tem na najboljši način uresničujemo geslo, da glasba ustvarja prijatelje, prijatelji pa glasbo.«

Godbeniki so to dokazali v zadnjem delu nastopa, ko so skupaj napolnili portoroški oder in ob spremljavi publike zaigrali dve poskočni koračnici.