DomovKulturaKultura povezuje Slovence in Hrvate

Kultura povezuje Slovence in Hrvate

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Minuli petek, le dan po razglasitvi arbitražne sodbe, ki je dokončno razrešila več kot 26 let dolge dileme o meji med Slovenijo in Hrvaško, v portoroškem Avditoriju ni bilo čutiti napetosti, ki je sicer začinila obmejni politični prostor.

Hrvaško društvo Istra Piran je priredilo Festival hrvaških in slovenskih pesmi in plesov, z repertoarskim poudarkom na najbolj tradicionalnih glasbenih in plesnih točkah, ki Istro dojemajo kot celoto, ne glede na meje.

Da so Slovenci in Hrvati bili vedno prijateljski narodi je v svojem pozdravnem nagovoru predstavil predsednik Hrvaškega društva Istra Joso Begić, ki je poudaril, da „festival vsem prinaša prijateljstvo, ki ga ne more podeliti nobena politika. Festival smo posvetili slovenskemu in hrvaškemu Dnevu državnosti, ki ga naši domovini skupaj praznujeta 25. junija“. Begić je še posebej izpostavil podporo delovanju društva s strani Mestne občine Koper in njenega župana Borisa Popoviča in se mu zahvalil za podporo Hrvatov v celotni Istri.

„Ne glede na to, da je naše društvo registrirano v Občini Piran, župan Popovič na to ne gleda in nam vedno priskoči na pomoč, zato se mu še enkrat posebej zahvaljujem“, je glede uspešnega sodelovanja s koprsko občino dejal Begić.

Večer so začinili zanimivi nastopi slovenskih in hrvaških izvajalcev

Dogodka se je udeležil tudi častni konzul Hrvaške v Sloveniji Božo Dimnik, ki se je gostiteljem zahvalil „za vse napore in vse, kar ste doslej naredili za boljše sodelovanje, za sožitje na vseh področjih medsoseskega sodelovanja. Ko sem se pred 25 leti po vseh kontinentih družil s Hrvati, od Nove Zelandije, Amerike, Kanade in drugje, ne morem vam povedati, kakšno je bilo to vzdušje simpatij in prijateljstva. Meni je danes žal, da je del teh energij splahnel in da smo malo pozabili na to, da ni samo naša želja, ampak naša potreba, da se mi, tako kot sedaj tule, združimo, cenimo in pospešujemo kulturo obeh narodov,“ je izpostavil Dimnik, ki je društvu čestital za delo in napore na območju, ki je najbolj kritično.

Prijeten večer so začinili nastopajoči Klapa Capris in Klapa Solinar, mešana pevska zbora Korona iz Umaga in Lavanda iz Novigrada, ansambel Mi trije, Mario Petvar, Kulturno društvo Sloga Sv. Peter in Hrvaško kulturno društvo Istra iz Pirana.