DomovKulturaKulturno društvo Istrski grmič praznuje 110 let

Kulturno društvo Istrski grmič praznuje 110 let

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturno društvo Istrski Grmič Škofije, je letos obeležilo 110. obletnico od ustanovitve društva. Zavidljivo obletnico bodo počastili 24. novembra, ob 19. uri v zadružnem domu Škofije.

Zgodba društva Istrski Grmič tako sega v leto 1907, ko je delovalo pod imenom Pevsko bralno in godbeno društvo Istrski grmič. Njihova naloga je bila razvijati bralno, pevsko in godbeno kulturo in krepiti narodno zavest.

Žal pa je čas med vojnama delovanje društva ustavil. Ime Istrski grmič se nato spet uveljavi leta 1956, ko je bilo na novo ustanovljeno kot Prosvetno društvo Istrski grmič, ki je ob pomoči osnovne šole delovalo dve desetletji, nato pa spet poniknilo.

Foto: Kulturno društvo Istrski grmič

Po večletnem mirovanju je bilo odločilno leto 1986, ko je bilo društvo znova ustanovljeno in registrirano kot Kulturno društvo Škofije. V letu 1991 pa je bilo v skladu z novo zakonodajo ponovno registrirano z imenom Kulturno društvo Istrski grmič Škofije.

Društvo tako uresničuje bogat kulturni program, še zlasti  bogate in pestre pa so njegove vsebine od leta 2004. Danes društvo šteje okrog 100 članov: osnovnošolski otroci, pevke ŽVS Dekleta s Škofij, člani etno skupine Valmarin, člani recitacijsko – gledališke skupine odraslih, člani raziskovalne skupine za ohranjanje kulturne dediščine in člani, ki sodelujejo ali se udeležujejo prireditev, ki jih društvo pripravlja skozi vse leto.

Ob zavidljivi obletnici se bodo Kulturnemu društvu Istrski grmič Škofije, poleg njihovih članic ŽVS Dekleta s Škofij, na odru poklonili še Valmarinke in pevci iz Škofij, solist Mario Petvar, učenci osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije, Tamburaški ansambel France Prešeren iz Boljunca, harmonikar Andrej Gropajc in violinista Uroš Bubnič ter Lara Štemberger. Vabljeni torej 24. novembra, ob 19. uri v zadružni dom Škofije.