DomovKulturaLADJA REX: Preteklost in prihodnost razkošne velikanke

LADJA REX: Preteklost in prihodnost razkošne velikanke

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Najsodobnejša ladja svojega obdobja je bila skoraj trikrat močnejša od Titanika, v dolžino je merila nekaj manj kot tri nogometna igrišča in ponašala se je z »modrim trakom«, nagrado za hitrostni rekord v vožnji čez Atlantik. Ker si mogočna ladja Rex zasluži posebno pozornost, Pokrajinski muzej Koper vabi jutri ob 11. uri na otvoritev likovne razstave o velikanki, ki je svojo življenjsko pot zaključila v našem morju, med Izolo in Koprom.

Foto: Pokrajinski muzej Koper

V prispodobi jo lahko opišemo kot veliko mesto na vodi, saj je imela vse kar mesto potrebuje: butične trgovine, bogato opremljeno knjižnico, pošto, lastno radijsko postajo, tiskarno, dnevni časopis »morske novice«, kino dvorano, dve športni dvorani, prostore za nego telesa, brivnico in česalnico, lepo opremljeno plesno dvorano, veliko igralnico za otroke, dva bazena z ogrevano vodo. Za zdravje je bilo poskrbljeno s pravo malo bolnico in zobozdravstveno ordinacijo. Za duhovno potrebo pa je bila na razpolago lepo opremljena cerkev, kjer so se odvijali cerkveni obredi in poroke. Vsi prostori so bili klimatizirani.

Mogočna ladja Rex, ki je svojo življenjsko pot zaključila v našem morju, med Izolo in Koprom, si zasluži posebno pozornost tudi danes, kot del naše zgodovine in obetavna turistična privlačnost. Zato Pokrajinski muzej Koper vabi jutri, 24. januarja 2018, ob 11.00 na otvoritev likovne razstave o ladji Rex ter diskusijo o njeni prihodnosti.

Foto: Pokrajinski muzej Koper

Razstavljena bodo dela Marjana Kralja, vsestranskega ustvarjalca, ki ga je navdušenje nad »ladjo vseh ladij« privedla do svoje ljubezni iz otroštva – slikanja. Razstava bo na ogled v dvorani palače Belgramoni Tacco do 31. januarja.