DomovKulturaMednarodni PUF Festival: poletje v Kopru z lutkarji, klovni in uličnimi umetniki

Mednarodni PUF Festival: poletje v Kopru z lutkarji, klovni in uličnimi umetniki

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Med 5. julijem in 26. avgustom bo v Kopru potekal 16. mednarodni festival uličnega in lutkovnega gledališča – festival PUF, na katerem bodo po besedah organizatorjev “lutkarji, klovni in ulični umetniki v Koper vnašali igrivost, presenečanja in čudenja za otroke in odrasle”.

Program 16. mednarodnega PUF festivala je zasnovan na uveljavljenih mojstrih in na novi generaciji ustvarjalcev iz Slovenije in tujine. V osmih tednih se bodo zvrstile uprizoritve, ki vključujejo tradicionalne lutke, predmetno gledališče, glasbene pravljice z lutkami, kamišibaj, branje ob lutkah, ulično gledališče, cirkus in druge dramske zvrsti.

Na današnji novinarski konferenci v atriju Pretorske palače so predstavili program mednarodnega PUF festivala. Foto: ekoper.si

“Svet lutkarstva in uličnega gledališča je tista umetniška zvrst, ki v otrocih in odraslih vzdrami radovednost, navdušenje, željo po sodelovanju in interakciji ter pogled onkraj resničnega,” so zapisali pri Mednarodnem centru lutkovne umetnosti (MCLU) Koper.

Na festivalu bo tri dni gostoval Plavajoči grad, ki ga na Gradu Snežnik ustvarja koprski lutkar, glasbenik in režiser Matija Solce. V Koper se bo tako preselil del lutkovnega in uličnega programa s skupinami iz Italije, Slovaške, Češke, Avstralije, Danske in Japonske. V večernih urah pa se bo zvrstilo še šest glasbenih zasedb v sklopu Velikega orkestra Etno HistErie, ki gostuje po Sloveniji.

Solce bo sicer v Koper pripeljal posebni predstavi alternativnega predmetno-glasbenega gledališča, ki ju je realiziral v tujini – predstavo Deduško Lutkovnega gledališča Bratislava in predstavo po motivih Ane Karenina Sedmina v produkciji MCLU in praškega Studia Damuza.

Predstave festivala se bodo čez vse poletje vrstile po tri dni v tednu. Vsak četrtek, ob 10.30, bo na sporedu predstava za najmlajše otroke v parku Hlavaty pri koprski tržnici. Ob petkih bodo večerne predstave na Ukmarjevem trgu ali na napovedanem prizorišču. Ob sobotah, ob 10.45, predstave za vse na Pristaniški ulici na trgu pri kavarni Triglav. S tremi predstavami bo festival PUF gostoval v občini Ankaran, z eno pa v občini Izola.

Festival se bo s predstavo Potujoča kuhinja, maratonom kamišibaj in koncertom uglasbene poezije Srečka Kosovela sklenil v koprski Taverni.

Celoten program festivala si lahko pogledate TUKAJ.