DomovKulturaFOTO in VIDEO: Mladi oživljajo semedelski podhod

FOTO in VIDEO: Mladi oživljajo semedelski podhod

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Zavod Primorsko svetovalno središče (PRIMSS) danes od 10. do 20. ure izvaja mladinski projekt Poslikava podhoda: Zgodovina Kopra v barvah, s katerim mladim omogočajo, da na kreativen način prispevajo k spremembi vizualne podobe mesta.

“Projekt poslikave enega od koprskih podhodov je zrasel na ideji medsebojnega sodelovanja med mladimi različnih stopenj in smeri izobraževanja (osnovnošolci, dijaki, študenti, mladi brezposelni …), ki lahko na ustvarjalen način prispevajo k umetniškem utripu našega kraja,” projekt opisuje Nikolina Jeretič, strokovna vodja PRIMSS.

“Tema poslikave je zgodovinski razvoj Kopra na način, kot ga vidijo mladi. S tem želimo spodbuditi mlade h kritičnem razmišljanju o družbenih spremembah, ki so pomembno vplivale na razvoj Kopra. Tema je okvirna z namenom, da se mladim dovoli čim večji vpliv pri snovanju in izdelavi končnega izdelka, upoštevajoč strokovno vodenje vključenih mentorjev,” dodaja Kristina Taja Grünfeld, sekretarka za socialo in študentsko problematiko Študentske organizacije Univerze na Primorskem, ki sodeluje pri izvedbi projekta.

Semedelski podhod (stena vzdolž kolesarske steze) je dolga 47 m in visoka 2,6 m, kar pomeni, da bodo sodelujoči poslikali 122 m2 površine. Nujno pri tem je poudariti, da bodo mladi umetniki ključni pri izdelavi koncepta in načrtovanju poslikave, s katero bodo soustvarjali podobo mesta Koper,” dodaja Nikolina Jeretič.

Snovalka koncepta Gaja Kodrič je povedala, da je okvirna ideja poslikave nekoliko ohlapna. Koncept torej nastaja sproti, na licu mesta, in kot rezultat skupnega dela vseh sodelujočih.

Koprski podhodi še nikoli niso bili tematsko poslikani, kar pomeni, da ta projekt prispeva k svežemu pogledu na vizijo razvoja Kopra. Posebej je potrebno poudariti pomen participacije mladih, ki se skozi projektno delo lahko aktivno udejstvujejo v manjši preobrazbi mestnega videza, kar lahko bistveno vpliva na njihove dojemanje lastne pomembnosti pri soustvarjanju družbene realnosti. Tak pristop krepi medsebojno povezanost in vključenost mladih v družbena dogajanja na lokalni ravni. S pomočjo tehnike “velikih poslikav”, projekt mladim vliva občutek odgovornosti pri vplivanju na podobo mesta,” zaključuje strokovna vodja PRIMSS.

CMoK FEST in Pozdrav poletju 2018

Center mladih Koper v sodelovanju z Mestno občino Koper bo tudi letos poskrbel za pester začetek poletnih počitnic. V sodelovanju s CMK barom, Klubom študentov občine Koper, Primorskim svetovalnim središčem, ŠOUP-om in Društvom Animov pripravlja mladinski festival CMoK FEST 2018. Več o festivalu si lahko preberete TUKAJ.