DomovKulturaS plesom z vrha koprskega zvonika obeležili 25. edicijo PPF

S plesom z vrha koprskega zvonika obeležili 25. edicijo PPF

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Sinoči je Primorski poletni festival svojo 25. obletnico praznoval v Kopru in predstava italijanske skupine performerjev Il posto Danza Verticale, ki se je začela s plesom z vrha zvonika, nato pa se prav tako s plesom preselila na pročelje Foresterije, ni nikogar pustila ravnodušnega. Osrednji mestni, Titov trg, se je po nekaj letih spet izkazal kot odlična kulisa dogodkov Primorskega poletnega festivala, mogočne palače pa so postale vertikalen oder atraktivnih plesalcev.

Na prvem v nizu praznovanj, ki se bodo zvrstila v vseh štirih obalnih občinah, je občinstvo pozdravil koprski župan Boris Popovič, ki je ob tej priložnosti predsednici društva Primorski poletni festival Nevi Zajc izročil posebno priznanje. Slednja je v svojem nagovoru izpostavila predvsem ambientalnost festivala, ki je ob svojih začetkih nadomestil odsotnost gledališke besede, med cilji pa je še danes preseganje vsakršnih meja, tudi tistih v glavah. V imenu soorganizatorja dogodka, Italijanske skupnosti »Santorio Santorio« Koper, je prisotne pozdravil predsednik Mario Steffe’.

Različico predstave Full Wall, ki jo je skupina Il Posto Danza Verticale & Marco Castelli Small Ensemble predstavila v Kopru, je navdihnila osebnost Koprčana Santoria Santoria, ki je bil s svojimi študijami o človeku in materiji predhodnik sodobni znanosti. Zmes plesa in glasbe (Marco Castelli), najprej z eno plesalko na pročelju koprskega zvonika, nato pa s tremi (Simona Forlani, Isabel Rossi in Giulia Mazuccato) ob zidu Foresterije, je skupaj z video projekcijo na novo oblikovala prostor brez spon in vezi, občinstvu pa ponudila pogled iz drugačne perspektive.

Foto: Jaka Ivančič