DomovKulturaMešani pevski zbor Adriatic iz Hrvatinov obeležil 30 let delovanja

Mešani pevski zbor Adriatic iz Hrvatinov obeležil 30 let delovanja

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

“Kot pravijo, »kdor poje zlo ne misli« in trdno sem prepričan, da ta rek še kako drži,” je bil jasen Alberto Scheriani.

Alberto Scheriani: “Kultura in umetnost imata v življenju vsakega izmed nas pomembno vlogo.” Foto: ekoper.si

Mešani pevski zbor Adriatic iz Hrvatinov ima za seboj bogato ter uspešno pot, ki so jo pomagali graditi: operni maestro Vladimir Kobler, Bogdana Borota, Marialuisa Maier- Sponza, Valter Lo Nigro, Miran Bordon, Mirjana Gvozdenac ter sedanji zborovodja Mario Petvar.

“Prvo vajo smo imeli 6. oktobra 1987, svoj prvi nastop pa 12. februarja leta 1988 v naši osnovni šoli dr. Aleš Bebler-Primož. Minilo je torej 30 let bogatega in odmevnega delovanja tako v Sloveniji kot tudi v tujini. V tem času smo posneli tudi eno CD-jko,” je povedal Andrej Vilhar, predsednik pevskega zbora Adriatic.

Poleg samostojnih nastopov po Sloveniji (Istra, Murska Sobota, Ljubljana, Ilirska Bistrica, Postojna, Nova Gorica, Gorica, Ajdovščini…) in rednem sodelovanju na občinski reviji v Kopru, na revijah Primorska poje in v združenem zboru Primorske, se je zbor pomeril tudi na tekmovanju pevskih zborov v Postojni (leta 2004 je prejel bronasto, 2006 pa srebrno plaketo mesta Postojna).

Andrej Vilhar, predsednik pevskega zbora Adriatic. Foto. ekoper.si

Uspešno je predstavljal slovensko ljudsko in umetno pesem v Italiji, Avstriji, Španiji, Belgiji, Grčiji ter na Danskem. Poleg slovenskih zborov iz zamejstva je vzdrževal stike tudi z zborom iz Celovca – J. P. Gallus in slovenskim zborom A. M. Slomšek iz belgijskega Masmehelena.

Vseskozi je bil zbor tudi organizator raznih gostovanj domačih in tujih zborov kakor tudi občinskih revij ter revij Primorska poje. Najodmevnejša je bila mednarodna pevska revija Zbor Evrope Koper 2006 z udeležbo zborov iz Italije, Avstrije in Danske.

Zbor sodeluje tudi z različnimi orkestri. Tako je trikrat pel z Orkestrom slovenske policije, Obalnim komornim orkestrom, filharmoničnim orkestrom iz belgijskega Ekerena in v Vicenzi s filharmoničnim orkestrom iz Londona ter tamkajšnjim zborom kjer so izvajali  9. Bethovnova simfonijo.

Mešani pevski zbor Adriatic je gostoval tudi v italijanskem San Ginesiu (v okviru sodelovanja z njihovim zborom Bonagiunta je prišlo do pobratenja med njihovo občino ter KS Hrvatini in Koprom) in na pevski reviji v Marcellini pri Rimu.

“Redno smo sodelovali na prireditvah MO koper ter KS Hrvatini. V teh 30 letih smo imeli 2640 vaj in 346 nastopov, zvrstilo pa se je kar 236 pevcev. Trudili smo se, da smo bili ob naših nastopih v tujini vseskozi resnični ambasadorji MO Koper in uspevalo nam je,” so bile besede predsednika zbora, ki je k sodelovanju povabil tudi podmladek.

Ob obletnici pevskega zbora so podelili tudi Gallusova priznanja. Bronasti Gallusovi priznanji sta tako šli v roke Gordane Božič in Dalje Cunja, srebrno priznanje je prejela Slavica Debelak, zlato Gallusovo priznanje pa je šlo v roke Slavice Birsa, Irene Cunja in Daria Gregoricha. Častna galusova priznanja pa so prejeli Cvetka Birsa, Branko Bratož, Marija Funa, Robi Jerman, Nada Peroša, Edvin Pohlen, Andrej Vilhar in Silvana Šavron.

Podžupan Alberto Scheriani je v imenu Mestne občine Koper zboru podelil priznanje za 30 letno uspešno delovanje. Foto: ekoper.si

Poleg Gallusovih priznanj je pevski zbor podelil priznanja vsem, ki v njem delujejo že 30 let (Cvetka Birsa, Marija Funa, Edvin Pohlen, Jerman Robi, Silvana Šavron, Andrej Vilhar). Za 17 letno umetniško vodenje zbora je priznanje prejel tudi Mario Petvar.

Poleg naštetih priznanj pa so zboru za ta ljubilej podelili priznanja še Alberto Scheriani v imenu Mestne občine Koper, Mateja Palčič v imenu JSKD območna izpostava Koper, Darja Krkoč v imenu ZKD Koper in Sara Jurjavčič v imenu sveta KS Hrvatini.

Večer so zaokrožili še domača folklorna skupina Oljka in gostujoča Mladinska vokalna skupina Anakrousis iz Gropade v zamejstvu.