DomovKulturaUspeh mladih koprskih pevcev v Zagorju

Uspeh mladih koprskih pevcev v Zagorju

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V Zagorju ob Savi se  je z včerajšnjim dnem končal tridnevni pevski praznik – 26. državno tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov, ki ga prireja Javni sklad RS za ljubiteljske dejavnosti (JSKD). Tekmovanja so se v torek, 27. marca, udeležili tudi trije koprski zbori in dosegli zavidljive rezultate.

OPZ OŠ Šmarje pri Kopru, ki ga vodi Suzana Čopi Stanišić je z 79,0 točkami najbolje uvrščen otroški zbor s srebrnim priznanjem.

Prireditev je bienalna in poteka od leta 1968, letos torej obeležuje 50. jubilej. V treh dneh se je na odru v Zagorju zvrstilo 52 zborov oziroma 2000 mladih pevcev, zapeli pa so 150 skladb izpod peres 57 slovenskih in 30 tujih skladateljev.

OPZ OŠ Antona Ukmarja (zborovodja Iva Dobovičnik) je dosegel 91,3 točke ter zlato priznanje z odliko, prav tako je zlato priznanje z odliko prejel OPZ OŠ Koper (90,0 točk), njihova zborovodja Ingrid Poropat pa je po oceni strokovne žirije prejela še dve posebni priznanji, in sicer za najboljšo sestavo sporeda za otroški zbor ter priznanje za najboljšo izvedbo slovenske ljudske skladbe (Venček istrskih ljudskih).

Foto: OŠ Koper

Med skladatelji, katerih dela so bila letos izvedena največkrat, je tudi Andrej Makor (13 izvedb) in je tako 2. najbolj izvajan skladatelj na tekmovanju.

Vsi trije zbori bodo v aprilu nastopili tudi na Območni reviji otroških in mladinskih pevskih zborov na Obali: OPZ OŠ Antona Ukmarja, 11. aprila v portoroškem Avditoriju, zbora OŠ Koper in Šmarje pri Kopru pa v četrtek, 12. aprila, ob 18. uri, v dvorani sv. Frančiška Asiškega.