DomovKulturaMešani pevski zbor Obalca Koper v novo sezono s polnim korakom

Mešani pevski zbor Obalca Koper v novo sezono s polnim korakom

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Mešani pevski zbor Obalca Koper je v novo sezono stopil s polnim korakom. Po uspešni organizaciji koncertov Odmevi s Češke ob koncu avgusta v Piranu in v Kopru, na katerem sta nastopila tudi Ženski pevski zbor Cantica Bohemica (Češka Republika) in Moški pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina, je bil Mešani pevski zbor Obalca Koper v oktobru povabljen na festival na Češko. Zbor se je predstavil na dveh koncertih, in sicer na gradu Libochovice in v stolnici v Litoměřicah. Slednjega se je med drugim udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije na Češkem, nj.eksc. Leon Marc.

Takoj po povratku na slovensko obalo pa je Obalca Koper postregla ljubiteljem zborovske glasbe novo poslastico in sicer cikel koncertov z naslovom Zapojmo skupaj – Pesem v srcih obudimo. Poleg organizatorja, Mešanega pevskega zbora Obalca Koper, so koncerte oblikovali še mešani pevski zbor Jacobus Gallus iz Trsta, Mešani pevski zbor F.B. Sedej iz Števerjana in Duet Pesce-Ruzzier iz Trsta. Prvi del naslova – Zapojmo skupaj – nakazuje tako na skupno sodelovanje treh zborov in instrumentalistov iz Slovenije in zamejstva, ter na nadaljnjo povezovanje omenjenih društev. Pesem v srcih obudimo pa razkriva pomen projekta, obujanje dediščine slovenskih skladateljev rojenih ali delujočih na Tržaškem in Goriškem v današnjem zamejstvu in na osveščanje publike oz. oživljanja kulturnega delovanja med mlajšo populacijo.

Prvi koncert je bil na sporedu v petek, 20. oktobra, v Prosvetnem domu na Opčinah, večer zatem pa v dvorani Sv. Frančiška Asiškega v Kopru. Na sporedu so bile skladbe iz bogate zakladnice slovenskih skladateljev iz zamejstva, kot so Adi Danev, Pavle Merkù, Ignacij Ota, Vasilij Mirk, Ivan Grbec, Marij Kogoj, Ubald Vrabec, Stanko Jericijo, Hilarij Lavrenčič in Patrick Quaggiato.

Foto: MePZ Obalca

S projektom Zapojmo skupaj – pesem v srcih obudimo je Mešani pevski zbor Obalca tako želel obuditi predvsem dela zamejskih skladateljev, ki so obležala v arhivih in se ne pojavljajo pogosto na repertoarju slovenskih zborov.

Kot je ob koncu projekta povedal skladatelj in zborovodja Mešanega pevskega zbora F. B. Sedej, Patrick Quaggiato: “Zamejski skladatelji so veliko naredili za slovenski narod zunaj meja matične domovine in so v sebi čutili tudi neko poslanstvo, da bi obdržali živo slovensko kulturo tam, kjer je bila zatirana. Narod je brez kulture mrtev, ker nima svoje identitete.” 

O sestavi zamejskih zborov in skupin je spregovoril zborovodja zbora Jacobus Gallus, Marko Sancin, ki pravi: “V naših zborih pojejo večinoma Slovenci, čeprav se tu pa tam najde nekaj primerov italijansko govorečih pevcev, ki pristopijo k zamejskim zborom, ker so večinoma kvalitetnejši v primerjavi z italijanskimi. Dejansko pa so taki pevci redkost, ker v zamejstvu italijanska večina ne razume slovenščine, vaje vseh zborov pa potekajo v našem materinem, slovenskem jeziku. Prav v zboru Gallus imamo par takih primerov, ki se počasi a neutrudno učijo Prešernovega jezika, opažam pa, da je jezikovna ovira pri večinskem narodu še vedno precej velika ovira, da bi pristopili k zamejskim sestavom.”

Sancin pravi, da je eno od poslanstev zbora Jacobus Gallus tudi navezovanje stikov z italijanskimi zbori, kar tudi dejansko uresničujejo, saj vsako leto izvedejo koncert ali projekt s kakim italijanskim zborom, poleg tega pa jih tudi drugi zbori iz Furlanije Julijske krajine redno vabijo k sodelovanju.

Foto: MePZ Obalca

Sonja Mezgec, zborovodja mešanega pevskega zbora Obalca, je povedala, da je bilo “sodelovanje z zamejskimi zbori zelo zanimivo, prijetno in tudi poučno. Kljub temu, da so vsi pevci slovenski zamejci, ki vestno in ponosno nosijo v srcu vrednote slovenske kulture in dediščine, kar se pri zborovskemu petju kaže predvsem pri izvajanju številnih slovenskih skladb, pa je opazen tudi močan vpliv italijanske kulture, zlasti pri zelo čustvenem izražanju in interpretaciji.”

Razen nekaterih skladateljev, kot so Vrabec, Merkù, Lo Nigro in Quaggiato, ki jih pozna večina slovenskih zborov in izvaja vsaj po eno njihovo skladbo, so po njenem mnenju ostali zamejski skladatelji skoraj nepoznani v preostalem delu Slovenije in obstaja nevarnost, da bi počasi tonili v pozabo. Zborovodja Obalce nenazadnje razmišlja o možnostih sodelovanja z zamejskimi sestavi.

Povedala je, da bi “lahko izvedli skupni projekt, kjer bi sedanja generacija zamejskih skladateljev (Quaggiato, Danev, Lo Nigro, Lavrenčič in drugi) napisali nove skladbe, ki bi jih skupaj izvajali po vsej Sloveniji – v upanju, da bi tako prenesli in oživeli vsaj del pesmi in čutenj slovenskih zamejcev.”

Zdaj se zbor Obalca Koper, po pestrem in uspešnem začetku sezone, pripravlja na nastop na Občinski reviji v Kopru, snujejo pa se tudi novi načrti in koncerti ter nova čezmejna sodelovanja.