DomovKulturaV Kopru so se poklonili padlim borcem

V Kopru so se poklonili padlim borcem

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V Kidričevi ulici, le nekaj metrov od Titovega trga, so se danes ob spominskih ploščah zbrali dijaki Dijaškega in študentskega doma Koper, Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper in Gimnazije Gian Rinaldo Carli, ki so se skupaj s predstavniki Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper poklonili padlim borcem. Komemoracije sta se udeležila tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič in rektor Univerze na Primorskem dr. Dragan Marušič.

V sodelovanju z Mestno občino Koper so prisotni počastili spomin na vse padle prostovoljce mednarodnih brigad španske republikanske vojske in žrtve za svobodo iz Kopra, Šalare, Semedele in Žusterne, ki so svoja življenja žrtvovali za mir, socialne pravice, materni jezik in svobodno domovino, v kateri danes živimo. Dijaki so pripravili krajši program, v katerem so z recitalom obeležili pomen gojenja spomina na žrtve fašizma. Ob koncu kulturnega dela prireditve so na spominske plošče postavili vence, v nadaljevanju pa so enako storili tudi v Hlavatyjevem parku, kjer so se spomnili na narodne heroje, prav tako borce za slovenski narod.

Komemoracijo je spremljal tudi kulturni program. Foto: ekoper.si

Marežganski upor in osapske barikade, ki so se zgodile leta 1921, so bile prve znanilke upora mračnemu in nazadnjaškemu fašizmu, ki ni izbiral sredstev za pokoritev ljudi na ozemlju Primorske.