DomovKulturaSIMPOZIJ: Dnevi Andrea Diva Justinopolisa bodo prinesli zanimivo razstavo

SIMPOZIJ: Dnevi Andrea Diva Justinopolisa bodo prinesli zanimivo razstavo

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V petek, 27. oktobra, bo v Pretorski palači v Kopru, ob 10. uri potekal simpozij »Divina: dnevi Andrea Diva iz Justinopolisa«, ki ga ob odprtju razstave najstarejših tiskov del Petra Pavla Vergerija ml., ob podpori Mestne občine Koper organizirajo Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem in Društvo za antične in humanistične študije Slovenije.

Andrea Divo (Divus Andreas Justinopolitanus) je bil sodobnik in prijatelj koprskega škofa Petra Pavla Vergerija ml. (1498–1565), kardinala Aleksandra Farneseja (1467–1549, poznejšega papeža Pavla III.), pesnika in humanista Ottoniella Vide (1495–1551) in padovanskega škofa Alvisa Pisana.

Šolal se je v Kopru, Benetkah in Padovi ter zaslovel kot latinist, ki je uspešno prevajal dela grških klasikov Homerja, Aristofana in Teokrita, katerih natisnjeni prevodi so ohranjeni. Njegovi prevodi so bili zelo cenjeni pri sodobnikih in tudi pozneje, saj je prevod Homerja imel vsaj 13 izdaj (1537–1656), prevod Aristofana vsaj deset izdaj (1538–1625) in prevod Teokrita dve izdaji (1539–1554).

Njegovim prevodom, zlasti po amsterdamski izdaji, ki jo je 1656 pripravil Cornelius Schrevelius, so očitali slabo latinščino in neupoštevanje slovničnih pravil. Zato so najbrž izostale nadaljnje izdaje, čeprav dve njegovi posvetili k prevodom Homerja pričata nasprotno. Napisani sta v elegantnih in celo vzornih ciceronskih stavkih, a tu ni mogoče oporekati dejstva, da sta to izvirna sestavka, ki ju je napisal sam Divus.

V petek ste tako vabljeni, da na simpoziju počastite življenje in dela humanista ter prevajalca Andrea Dive in si ogledate zanimivo razstavo najstarejših tiskov Petra Pavla Vergerija ml. Simpozij se bo pričel ob 10. uri v Pretorski palači, ob 12. uri pa se boste preselili v avlo Osrednje knjižnice Srečka Vilharja in nato v prostore UP Fakultete za humanistične študije v Kopru.