DomovKulturaNessun dorma v soju sveč kmalu v Kopru

Nessun dorma v soju sveč kmalu v Kopru

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Projekt “Il carro di Tespi” se v Koper vrača z vrhunskim koncertom opernih arij “Nessun dorma”. Glasbeni spektakel društva Filarmonia bomo tokrat gostili v idiličnem ambientu osrednjega mestnega trga v Kopru (Titov trg), 7. avgusta ob 21. uri. Ob tej priložnosti je bila danes v prostorih Mestne občine Koper organizirana novinarska konferenca, ki je napovedala in natančneje predstavila težko pričakovani dogodek.

Na novinarski konferenci je imel glavno besedo dirigent in predsednik društva Societa’ Filarmonia, Maestro Alfredo Barchi, ki ga odlikuje bogata glasbena kariera. Študiral je oboo s prof. Ginom Sivierijem in orkestrsko dirigiranje s prof. Gianfrancom Masinijem, na odru pa koncertiral s sekstetom ”Sestetto Poulenc”. Prejel je številna priznanja na regijskem in državnem nivoju, od leta 1989 pa je tudi redni profesor na konzervatoriju “J. Tomadini” v Vidmu. Barchi se podpisuje pod dogodek, ki si ga bo moč ogledati v naslednjem mesecu in za katerega si sam želi čim večje število obiskovalcev.

Letos je v sklopu “Nessun dorma” načrtovan obisk številnih prizorišč. Med njimi so Videm, Gradež, Pordenone, Oglej, Gorica, Portogruaro, Rovinj, Koper in še nekatera druga.

Poleg osrednjega ustvarjalca “Nessun dorma” je konferenco obiskala tudi koordinatorka projekta, ga. Loretta del Zotto in Viktor Topolšek iz Porsche Koper, ki je izpostavil predvsem pomen promocije in podpore ne samo športnih dogodkov, pač pa tudi tistih, ki nosijo višjo kulturno vrednost.

Alfredo Barchi je izrazil navdušenje nad lokalno podporo. Foto: ekoper.si

Več kot 100-članska ekipa

“Res bi rad izrazil svoje zadovoljstvo, da sem spet tu. V veliko veselje mi je, da me vaše mesto gosti. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil Mestni občini Koper, ki očitno prepozna in ceni kulturo ter do nas, ustvarjalcev, goji profesionalen odnos, ki pa zato ni nič manj prijateljski,” je začel Alfredo Barchi in se nato zahvalil še ostalim podpornikom in pokroviteljem, ki bodo omogočili dogodek.

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil Mestni občini Koper, ki do nas, ustvarjalcev, goji profesionalen odnos. (Maestro Alfredo Barchi)

Barchi se z letošnjo opero priklanja predvsem dvem velikim glasbenim ustvarjalcem – enemu pomembnejših dirigentov preteklega stoletja Arturu Toscaniniju, ki je velik pečat pustil tudi čez lužo, natančneje v New Yorku, in skladatelju Giacomu Pucciniju, ki velja za največjega italijanskega opernega skladatelja po Verdiju.

Pri letošnjem projektu bo sodelovalo več kot 100 profesionalnih članov, ki prihajajo iz več držav: med “evropsko zasedbo” bo 48 članov orkestra, 5 opernih pevcev, 30 članov opernega pevskega zbora in večje število izkušenega, visoko kvalificiranega ter glasbeno podkovanega tehničnega osebja, ki bo skrbelo za gladko izpeljan nastop. Vsi skupaj bodo tvorili uigrano zasedbo, ki bo s svojo mojstrsko izvedbo najlepši mestni trg spremenila v magično operno kuliso.

Titov trg bo svečano prizorišče opere. Foto: arhiv ekoper.si

Projekt, s katerim si Barchi želi utreti pot med mlade

V letu 2018 Barchi znova načrtuje Rossinijevo opero, leto kasneje pa bi se rad podal južneje s “canzoni napoletane”, torej “neapeljskimi pesmimi”.

Projekt “Il carro di Tespi” oziroma “Tespisov voz” se je v okviru jubilejne desete izdaje leta 2014 v Kopru predstavil z znamenito opero Gioachina Rossinija “Seviljski brivec”, ki je bila med občinstvom odlično sprejeta. Tokrat se na koprsko prizorišče vrača s koncertom opernih arij “Nessun dorma”, s katerim bodo počastili velika imena italijanske klasične glasbe.

Sicer je “Il carro di Tespi” Barchijev projekt, ki želi s koncerti na najlepših trgih dežele Furlanije, Julijske Krajine in na celotnem obmejnem območju italijansko operno glasbo približati širšemu občinstvu, predvsem pa mlajšim generacijam, ki v resnici nimajo prave možnosti doživljati in gojiti visoke kulture. Barchi si zadnjih nekaj let prizadeva projekt pripeljati tudi v Slovenijo in na sosednjo Hrvaško. To mu nedvomno uspeva.