DomovKulturaZ razstavo v Pretorski palači v Kopru se sklepa praznovanje 30 obletnice Insule

Z razstavo v Pretorski palači v Kopru se sklepa praznovanje 30 obletnice Insule

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Galerija Insula iz Izole vabi na odprtje razstave grafične sekcije, ki bo dne 18. julija 2017, ob 20. uri, v Pretorski palači V Kopru. To bo zadnja razstava v okviru praznovanja 30 let delovanja Galerije Insula, ki jih je prodorna galerija z različnimi razstavami obeležila na območju občin Izole, Pirana in Mestne občine Koper.

Insula ima status promocijske galerije, saj je primarna opredelitev javnega delovanja oziroma osnovna funkcija Društva likovnih umetnikov Insula spremljanje in prezentacija kvalitetnega avtohtonega likovnega dogajanja na Primorskem. Tu gre za dvojno vlogo – skrb za nastajajočo lokalno profesionalno likovno umetnost in posredovanje le-te publiki.

“Trideset let obstoja naše galerije je res velik uspeh za nas, v tem času smo predstavili več kot 1000 razstavnih projektov domačih avtorjev, članov društva in drugih zunanjih umetnikov, tako slovenskih kot tudi tujih. Najpomembneje za nas je to, da uspešno dvigujemo kulturo likovne umetnosti, v kar je uspešno vključena tudi vzgoja otrok na tem področju,” je za eKoper povedal Dejan Mehmedovič umetniški vodja galerije Insula.

Delovanje na polju umetnosti je težavno, še zlasti v majhnem istrskem prostoru, vendar je Galerija Insula, inkubator, delavnica, družabni ali razstavni prostor številnih umetnikov, skozi tri desetletja delovanja prepoznala in povzpela številne lokalne avtorje, ki sežejo v sam evropski vrh umetnosti.

Obiskovalci razstave v Pretorski palači si bodo lahko ogledali mojstrska dela Zvesta Apollonia, Jureta Cihlařja, Ljerke Kovač, Mire Ličen Krmpitić, Janeza Mateliča, Rudija Skočirja, Franca Vecchieta, Toma Vrana, Andraža Šalamuna, Borisa Benčiča, Erika Lovka, Rudija Španzela in Klavdija Palčiča.

Razstava bo tudi edinstvena priložnost za srečanje in pokramljanje z nekaterimi še živečimi avtorji, ki bodo prisotni na jutrijšnjem dogodku.