DomovKulturaOHRANJANJE ZGODOVINSKEGA SPOMINA: Občina obnavlja kipe v Hlavatyjevem parku (FOTO, VIDEO)

OHRANJANJE ZGODOVINSKEGA SPOMINA: Občina obnavlja kipe v Hlavatyjevem parku (FOTO, VIDEO)

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V Hlavatyjevem parku so konec prejšnjega tedna potekala restavratorska dela, ki pa se bodo nadaljevala v drugi polovici avgusta. Mestna občina Koper si v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper prizadeva za skrb za kulturno dediščino, katere pomemben del predstavljajo tudi spomeniki zgodovinskih osebnosti.

»Naloga našega muzeja je med drugim tudi skrb za novejšo kulturno dediščino. Ti kipi, ki krasijo Hlavatyjev park, spominjajo na pomembne zgodovinske osebnosti in dogodke izpred več desetletij, ki so odločilno krojili zgodovino našega mesta. Slednja je močno zaznamovana tudi z narodnoosvobodilnim bojem, ki je potekal na krilih Osvobodilne fronte je uvodoma pojasnil Luka Juri, direktor Pokrajinskega muzeja Koper in nakazal na to, da je potrebno vlagati čas in trud v skrb za spomenike in ostalo dediščino v mestu.

Koprski župan Boris Popovič je dejal, da so ob obhodu mesta opazili, da kipi niso več v primernem stanju. “Nemudoma smo ukrepali in pozvali direktorja Pokrajinskega muzeja Koper. Dogovorili smo se, da bo skrb za kipe v domeni muzeja, medtem ko bo za čiščenje kamnov, ki podpirajo kipe, zadolžena Marjetica Koper.” Prvi mož koprske občine je zagotovil, da v prihodnje do neprimernega ravnanja s kipi ne bo več prihajalo, obenem pa dejal, da bodo odslej kipi narodnih herojev in zaslužnih oziroma častnih občanov neprestano pod nadzorom Pokrajinskega muzeja Koper.

Restavratorska dela izvaja Enio Vivoda, specialist za kovino iz Pokrajinskega muzeja Koper, ki je povedal, da je prvotni namen očistiti kipe ter jih ponovno ohraniti. “Vremenski pogoji in številni drugi vplivi, kot je na primer bližina morja, so spomenike poškodovali in prav zato je nujno izvesti obnovitvena dela,” je razkril restavrator in pojasnil, da bodo najprej očistili zgornji, kovinski del, v drugi fazi pa bo poskrbljeno še za kamen. Vivoda ocenjuje, da bodo s koncem avgusta kipi videti že veliko bolje.

Kipi so trenutno v nezavidljivem stanju. Foto.: eKoper

Dela bodo potekala na šestih starejših kipih, ki krasijo Hlavatyjev park in koprsko promenado. Zaključila se bodo predvidoma konec avgusta.

Spodaj si lahko ogledate videoposnetek o restavratorskih delih!

V Hlavatyjevem parku so mesto našli trije narodni heroji, in sicer Janko Premrl Vojko, Karlo Maslo in Pinko Tomažič, le nekaj metrov stran pa najdemo še štiri kipe, postavljene v čast zaslužnim možem – španskemu borcu in častnemu občanu Kopra in Genove Antonu Ukmarju – Miru, častniku NOV in zgodovinopiscu prekomorskih brigad Albertu Klunu, mornariškemu častniku in poveljniku tržaškega pomorskega obalnega sektorja ob koncu 2 svetovne vojne Kazimirju Renčlju in ustanovitelju Luke Koper, Danilu Petrinji – Primožu.