DomovKulturaTespisov voz bo v Koper znova pripeljal opero

Tespisov voz bo v Koper znova pripeljal opero

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V sklopu projekta Tespisov voz se v mestno središče Kopra tretjič vrača opera. Tako bodo v nedeljo, 22. julija, izvedli predstavo Rossini! Rossini! Bravo, bravissimo!, na kateri bodo izvedli nekatera med najbolj znanimi arijami italijanskega skladatelja v letu, ko glasbeni svet obhaja 150-letnico njegove smrti.

Rossini je v 19. stoletju ponesel ime Italije v svet in bil skupaj z Napoleonom najbolj popularna osebnost svoje dobe. Napisal je številne mojstrovine, kot sta Seviljski brivec in Pepelka, je na današnji novinarski konferenci povedal maestro Alfredo Barchi, predsednik društva Societa’ Filarmonia di Udine in snovalec projekta Tespisov voz, s katerim si prizadevajo opero približati čim širšemu krogu poslušalcev.

Program koprskega koncerta sestavljajo “medley” arije in instrumentalne skladbe iz najbolj znanih Rossinijevih del, od že omenjenih Seviljskega brivca in Pepelke do Wilhelma Tella. Koprsko občinstvo bo verjetno znalo ceniti tudi arijo iz Beneške regate z besedilom v beneškem narečju, je dodal Barchi.

Prireditev bo v nedeljo, 22. julija. Foto: eKoper

Opero želijo približati mladim

V pevski zasedbi bodo mladi izvajalci iz različnih držav, med njimi pa je maestro izpostavil Nevena Stepanova.

V sklopu triletnega projekta so lani izvedli niz koncertov Nessun dorma!, prihodnje leto pa se bodo poklonili legendarnemu tenorju Enricu Carusu in neapeljski kanconi.

Namen projekta Tespisov voz je tovrstno glasbo približati mladim, sicer pa je projekt namenjen vsem, od tistih, ki redno zahajajo v opero, do turistov. Barchi opaža, da na njihove koncerte zahaja veliko mladih, so pa tudi takšni, ki združujejo obisk opere s turističnimi ogledi.

Predstavitvene novinarske konference se je udeležil tudi koprski podžupan Peter Bolčič, ki je ob tem poudaril, da je mesto v zadnjih letih čedalje bolj prepoznavno po številnih uspešnih dogodkih, tudi na kulturnem področju.

“Veseli me, da bodo tudi ljubitelji opere prišli na svoj račun in verjamem, da bo naš osrednji trg zelo lepa kulisa za ta dogodek,” je še povedal Bolčič, ki je ob tem napovedal, da bo občina tudi v prihodnje podpirala tovrstne prireditve.