DomovKulturaPred nami je trinajsti Mednarodni zborovski festival Koper

Pred nami je trinajsti Mednarodni zborovski festival Koper

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper bo med 7. in 10. junijem 2019 prizorišče koncertov vrhunskih glasbenih zasedb in mojstrskega tečaja za dirigente pod mentorstvom Stojana Kureta. Začenja se namreč Mednarodni zborovski festival Koper, ki sodi med bolj uveljavljene zborovske sestave v Sloveniji. Tudi tokrat bo festival potekal pod častnim pokroviteljstvom župana Mestne občine Koper.

V Kopru bodo zazveneli štirje koncerti, med novosti letošnje izvedbe mednarodnega bienalnega pevskega zbora pa sodi sodelovanje z uglednim profesorjem in mednarodno priznanim dirigentom, nagrajencem Prešernovega sklada Stojanom Kuretom.

Fotografija: Stojan Kuret (Vir: MePZ Obala Koper) 

Obiskovalci festivala bodo deležni vsebinske nadgradnje v obliki mojstrskega tečaja za zborovodje, ki ga bo vodil Stojan Kuret. To je priložnost za vse ambiciozne zborovodje, ki si želijo izboljšati tehnike dirigiranja, zborovsko intonacijo, pridobiti metodična znanja o vodenju zbora in spoznati zborovsko literaturo. Tečaj prav tako ponuja možnost seznanjenja z drugačnimi pristopi do zbora. Trajal bo dva dni in se zaključil s sklepnim koncertom demonstracijskega zbora ter aktivnih udeležencev. Dobrodošli so tudi pevci, glasbeniki, študenti glasbenih smeri in vsi, ki jim je tovrstno ustvarjanje blizu.

»Naj bo Mednarodni zborovski festival Koper še naprej praznični čas, v katerem se prepustimo dobri glasbi in si ob družbi prijateljev lahko izmenjujemo mnenja in izkušnje,« je program festivala opisal umetniški vodja Andrej Makor in zborovodja Mešanega pevskega zbora Obala Koper.

Spored festivala:

V petek, 7. junija 2019, ob 20. uri, se bo v Središču Rotunda predstavil Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper pod vodstvom Maje Cilenšek.

V soboto, 8. junija 2019, ob 20. uri, se bo prizorišče dogajanja preselilo v stolnico Marijinega vnebovzetja v Kopru, kjer bo nastopil Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom Petre Grassi.

V nedeljo, 9. junija 2019, ob 20. uri, se bodo v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška z Mešanim pevskim zborom Obala Koper predstavili udeleženci mojstrskega tečaja.

V ponedeljek, 10. junija 2019, ob 20. uri bo festivalske dogodke sklenil koncert Mešanega mladinskega pevskega zbora Emil Komel iz Gorice, ki ga vodi David Bandelj.

Vstop na festivalske koncerte je prost.