DomovKulturaSrednja tehniška šola Koper gostila ravnatelje srednjih poklicnih šol španske Baskije

Srednja tehniška šola Koper gostila ravnatelje srednjih poklicnih šol španske Baskije

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V petek, 31. maja 2019, je Srednja tehniška šola Koper gostila delegacijo devetnajstih ravnateljev in ravnateljic srednjih poklicnih šol, ki so prišli iz baskovske pokrajine v Španiji.

Najprej so spoznali Center za poklicno izobraževanje Republike Slovenije v Ljubljani, kjer so se seznanili s srednješolskim poklicnim izobraževanjem v Sloveniji in s pridobivanjem poklicne izobrazbe na klasičen način ali po poti vajeništva.

Nato jih je pogostil Šolski center Škofja Loka, ki po sistemu vajeništva izobražuje kadre za področje oblikovanja kovin. Sledil je ogled nekaterih turističnih znamenitosti naše pokrajine, predvsem jih je navdušila kraška Postojnska jama.

Strokovno ekskurzijo so zaključili za Srednji tehniški šoli Koper, kjer so dobili vpogled v  dolgoletno tradicijo šole, sedanje delovanje in načrte za prihodnost. Poleg tega jim je ravnatelj Iztok Drožina predstavil Koper in številne mednarodne projekte, v katerih dijaki in profesorji STŠ sodelujejo z vrstniki ter mentorji po vsej Evropi. Ravnatelj je po uvodnem govoru besedo predal Aleksandru Pohlenu, organizatorju praktičnega pouka in mentorju dijakov pri projektih, ki pripomorejo k večji prepoznavnosti STŠ tako na lokalnem kot tudi mednarodnem nivoju.

Ogledu delavnic, kjer poteka praktično usposabljanje dijakov, je sledil obvoz okrog šole z električnim bolidom, ki so ga izdelali dijaki 4. letnika strojne tehnike in mentorja Nedjan Kastelic ter Marko Rihter.

Fotografija: Obvoz okrog šole z električnim bolidom (Vir: STŠ Koper)

Ustvarili so prijetno druženje, ki je prehitro minilo, zato si lahko v prihodnosti obetamo več sodelovanj v skupnih projektih.