DomovKulturaRazstava Jurija Kobeta Gledati, videti vas ne bo pustila ravnodušnih

Razstava Jurija Kobeta Gledati, videti vas ne bo pustila ravnodušnih

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturno društvo Hrvatini v soboto prireja kulturni dogodek v Rdeči hiši v Hrvatinih, kjer bodo ob 18. uri odprli razstavo slik Jurija Kobeta. 

Razstava Gledati, videti je unikatna in zanimiva, saj avtor upodablja morje in plovila na drugačen način kot ste vajeni. Odprtje razstave bosta pospremila še glasbena nastopa Tee Koželj (flavta) in Roka Vilharja (tuba).

Umetnostni kritik Dejan Mehmedovič, ki bo dogodek tudi povezoval, je v svoji recenziji zapisal, da je avtorjev slog značilno apliciran v krajinskih podobah, še bolj indikativno pa se pojavlja v slikah “ladijskih uprizoritev”. Pretiravanje ali redukcija se kot podkrepljen pomenski efekt resnice tu nabira v posebno vsebino.

Jurij Kobe. Foto: youtube.com

Plovilo, ladja ali objekt, ki kot osrednji protagonist nastopa na teh slikah, morda malce evocira v futuristično ideologijo modernizma, vendar tu historičnosti verjetno ne gre izpostavljati. Izpovedno hotenje sodobnega umetnika je drugačno. Vsekakor pa so obravnavane podobe zaradi unikatno zastavljene problematike v kontekstu sodobne slovenske likovne tvornosti precej zanimive.

Jurij Kobe je v svojih likovnih izpeljavah edinstven

V našem slikarstvu skorajda ne poznamo marinistov, slikarjev, ki bi poglobljeno in usmerjeno upodabljali in obravnavali morje oziroma plovila. V obliki likovne izpeljave, kot jo zastavlja, pa je Kobe precej edinstven. Vsekakor je v njegovih podobah zaznati poseben odnos do predmetov, ki so gotovo nosilci obsežnega simbolnega koda.

Slika Jurija Kobeta iz serije Zemlja, voda. Foto: loterija.si

Ladja je v vizualnem smislu pozitivna estetska oblika, ki združuje lepoto forme in volumna. Kobe v likovni obravnavi morfologije tega monumentalnega masivnega objekta, v načinu figuralne stilizacije in kompozicijske razporeditve odkriva “moč prostora”, ki ima lastno sugestibilno napetost. V uprizoritvah, ki uveljavljajo dinamiko, premikanje velikih mas in s tem posebno doživetje, je vsekakor tudi nekaj dokumentacijske vrednosti.

Opazovanje zaliva “od zgoraj”, s hrvatinskega hriba, gledalca včasih povsem zavede. Kot da bi bila pred njim optična kulisa. V tem polju mimesisa, med resničnim in vidnim, nagovarja gledalca inventivno nastavljena slikarska kreacija Jurija Kobeta. Njegov likovni zapis opazovalca je širok, tako kot izkušnja doživetja, ki jo v svojih slikah predaja gledalcu. *