DomovKulturaS Pokrajinskim muzejem v kulturni dan

S Pokrajinskim muzejem v kulturni dan

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Na obletnico smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna, ko Slovenci praznujemo kulturni praznik, v Pokrajinskem muzeju Koper pripravljajo zanimiv kulturni program.

Koprski muzej je za kulturni praznik 8. februarja pripravil brezplačne dogodke tako za otroke kot odrasle.

“V palači Belgramoni Tacco si lahko ogledate arheološko, umetnostno in kulturnozgodovinsko zbirko ter občasne razstave. Vabimo tudi k družinski aktivnosti ´Lov na zaklad´, pri kateri boste s pomočjo načrta samostojno raziskovali zbirke in v njih poiskali predmete, ki so predstavljeni na priloženih nalepkah,” so sporočili iz Pokrajinskega muzeja Koper.

Foto: Urban Čibej

V muzejski galeriji bo na ogled občasna gostujoča razstava Moj rojstni dan iz otroškega muzeja Hermanov brlog oz. Muzeja novejše zgodovine Celje. Na etnološkem oddelku pa si lahko ogledate etnološko zbirko.

Prav tako se lahko v četrtek ob 11. uri udeležite predavanja kustosa Edvilija Gardine “Angeli in zlo” – Umetnine kot odsev zgodovinskega obdobja.

Lani je Evropa obeležila 500. obletnico Lutrove reforme, ki je opozorila na korenite spremembe etičnih in moralnih načel evropske civilizacije. Benetke, posebno Furlanija in v Istri koprski škof Peter Pavel Vergerij (odstavljen 1549!) so vpijali ideje protestantizma. Veliko vlogo so imele tudi epidemije kuge, ki so sredi petdesetih let šestnajstega stoletja zdesetkale prebivalstvo. Odziv na Tridentinski koncil (1545-1563), ki je sprožil protireformacijo, je bil posebno vezan na delovanje novih samostanskih redov. Evropska umetnost je z barokom doživela nov preporod z zahtevnimi kanoni in prodornimi vsebinami verske obnove proti “zlu s severa”.

Slika “Angel varuh” iz kapucinske cerkve sv. Marte v Kopru je vzorčni primer protireformacijske umetnosti. Posebno moč dobijo pridige, ki razlagajo tekste Evangelistov: Matej 18:10 “Varujte se, da ne boste zaničevali katerega teh malih! Povem vam: njihovi angeli v nebesih vedno gledajo obličje mojega nebeškega Očeta” ali Markovo misel Mr 10 “…kdor ne sprejme kraljestva kot otrok, nikakor ne pojde vanj.”