DomovKulturaSRCE KOPRA: Razstava navdušila tudi moskovsko publiko

SRCE KOPRA: Razstava navdušila tudi moskovsko publiko

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V Muzeju Moskve je bila v sredo odprta gostujoča razstava Pokrajinskega muzeja Koper, posvečena Kopru in izjemni najdbi 1700 let starih zlatih uhanov.

Otvoritve se je udeležila množica, med katerimi so bili tudi številni kulturniki in poslovneži, ki jih zanimata Slovenija in še posebej Koper. Direktorica Muzeja Moskve Alina Saprykina je izrazila navdušenje nad, po njenih besedah, čudovito razstavo, ki jo je pripravila kustodinja Maša Sakara Sučević ob pomoči direktorja muzeja Luke Jurija in lokalnih kolegov. Še posebej je izpostavila izjemno bogato kulturno dediščino Kopra, ki je, ne glede na njegovo majhnost, uspel ohraniti bogastvo lastne preteklosti.

Razstava, ki povezuje

Otvoritve se je udeležil tudi slovenski veleposlanik v Rusiji Primož Šeligo, ki je pozdravil navzoče ter se zahvalil koprskemu muzeju za entuziazem s katerim je sprejel izziv razstavljanja v tako kulturno bogatem mestu, kot je Moskva.

Direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri (na sredini) v družbi kustosinje Maše Sakara Sučević (skrajno desno) in ruskih prijateljev. Foto: Pokrajinski muzej Koper

Direktor koprskega muzeja Luka Juri je izpostavil, da je to resnično enkratna priložnost, ki sta jo dobila koprski muzej in mesto samo, da svojo kulturno dediščino kar dva meseca promovirata v samem srcu ruske prestolnice.

Kustosinja Maša Sakara Sučević je opisala arheološko najdbo 1700 let starih zlatih uhanov in razstavni koncept »Dame z zlatimi uhani«, kjer je zvočno upodobljena lastnica omenjene zlatnine, kako opisuje svoj lastni pokop ter prehod v svet mrtvih in na koncu njeno odkritje s strani arheologov 1700 let kasneje.

Razstavo dodatno bogatijo tudi promocijski video posnetki Kopra, ki jih je pripravila Mestna občina Koper. Razstava bo na ogled v Muzeju Moskve vse do 26. avgusta.