DomovNaši krajiV Kopru na ogled razstava o veliki vojni na morju

V Kopru na ogled razstava o veliki vojni na morju

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so pod okriljem Pokrajinskega muzeja Koper otvorili razstavo Jadran 1916 – Velika vojna na morju.

Razstava, za katero je gradivo več let zbiral in raziskoval zgodovinski zanesenjak in ljubitelj morja Sergio Gobbo, vas popelje skozi življenje mornarjev v prvi svetovni vojni. Sprehodite se lahko mimo panojev, eksponatov in modelov plovil, ki pripovedujejo zgodbe o bojnih dogodkih, ki so bile doslej večinoma zamolčane, marsikatera tudi že pozabljena.

Podmornice
Modela podmornic, ki ju lahko vidite na razstavi. Foto: ekoper.si

Krvava zgodovina pomorstva

Ena od zgodb govori o avstroogrski podmornici U5, ki je 8. junija 1916 potopila italijanski parnik Principe Umberto. Od 2821 oseb na ladji je med bučečimi valovi izginilo kar 1700 vojakov in vsa posadka. Skupaj 1926 oseb, rešilo se ji je le 895. Za italijansko mornarico in za Jadransko morje je ta dogodek vse do danes največja tragedija na morju.

Podmornica
Podmornica U5 je sestrelila bojno ladjo Principe Umberto. Od 2821 oseb na ladji je med bučečimi valovi izginilo kar 1700 vojakov in vsa posadka. Foto: ekoper.si

Jadransko morje je predstavljalo idejno nadaljevanje soške fronte med Italijo in Avstro-Ogrsko na morju. Prav v tem času so po morju plule nove vojaške ladje, ki so bile strah in trepet mornarjev. Popolna novost in največji strah pa so bile podmornice.

Vojna na Jadranskem morju je bila pomembna tudi za Koper, saj je bilo veliko Koprčank in Koprčanov tesno povezanih z usodo plovil, ki so se znašla v tornadu vojaških spopadov na eni in drugi strani.

Gostujoča razstava Jadran 1916 bo v muzejski galeriji na ogled do 15. februarja 2017.

Zgodbe, ki so znova oživele

Sergio Gobbo je obiskovalce razstave popeljal skozi burno zgodovino, ki se je odvijala na morju. Zgodbe, ki tiho pričajo o življenju mornarjev, so tako spet oživele in dobile krila, ki jih bodo ponesla tudi v svet.

img_2341
Sergio Gobbo: “Pomanjkanje podatkov v različnih pomorskih muzejih me je spodbudilo k raziskovanju.”

»Pomanjkanje podatkov v različnih pomorskih muzejih me je spodbudilo k raziskovanju tega področja, poleg tega sem velik ljubitelj morja. Želel sem, da bi lahko pokazal zgodovino svojih ljudi. Moj glavni cilj je ustvariti mednarodni pomorski muzej, kjer bi zgodbe mornarjev našle svoje mesto,« je ob otvoritvi razstave povedal Sergio Gobbo.