DomovKulturaV novo gledališko sezono z otroško kriminalno komedijo

V novo gledališko sezono z otroško kriminalno komedijo

KulturaNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Gledališče Koper in Slovensko stalno gledališče v Trstu v novo sezono vstopata s krstno uprizoritvijo otroške kriminalne komedije Super reva Tatjane Doma in Jaše Jamnika. Uprizoritev, ki bo odprla deveto edicijo otroškega festivala Pri svetilniku, bo premiero doživela v soboto, 28. septembra. Letos bo na festivalu sodelovalo 29 šol, ki bodo v gledališki svet pripeljale nekaj manj kot devet tisoč otrok.

Pred devetimi leti sta Jaša Jamnik in Tatjana Doma zasnovala predstavo Grozni Gašper, ki govori o porednežu Gašperju, enemu najbolj priljubljenih junakov otroške literature. »Otroci so zahtevno občinstvo, saj so bolj iskreni in bodo prej pokazali svoje nestrinjanje kot odrasli, zato zna biti ustvarjanje otroških predstav zahtevno delo. Tudi pri ustvarjanju Super reve naju je vodila želja, da bi dosegla podoben energetski naboj, kot ga je imel Grozni Gašper,« je na današnji novinarski konferenci pojasnila dramaturginja predstave Tatjana Doma.

55-minutna gledališka predstava Super reva v središče dogajanja postavi Jureta in sosedo Tino, ki komaj čakata, da ju bo Juretov brat Lukec peljal na obljubljeno torto. Postopoma se običajen dan spreminja v napeto kriminalko s številnimi komičnimi zapleti, nepričakovanimi obrati in nenavadnimi vsiljivci, ki Jureta in Tino spravljajo v paniko. Kot je poudaril režiser uprizoritve Jaša Jamnik, je predstava namenjena temu, da se otroci v gledališču zabavajo do te mere, da se bodo v gledališče še vračali.

Poleg Jaše Jamnika in Tatjane Doma, ki sta avtorja predstave, so predstavo soustvarjali še Vasilija Fišer, ki je poskrbela za scenografijo in kostumografijo, Izidor in Radovan Čok kot oblikovalca videa, avtor glasbe Mirko Vuksanović, lektor Martin Vrtačnik in oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž. V predstavi bodo nastopili Igor Štamulak v glavni vlogi, Anja Drnovšek kot deklica Tina, Tadej Pišek kot poštar in policist, Blaž Popovski kot dostavljalec pic in ugrabitelj ter Rok Matek kot Lukec.