Pogovor o branju z Marjanom Tomšičem

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na sinočnjem literarnem večeru v Pretorski palači v Kopru, posvečenem slovenskemu pisatelju Marjanu Tomšiču, so z branjem odlomkov njegovih del ter pripovedovanjem zgodb o njegovem življenju in delu, obeležili pisateljevih 80 let in 50 let bogatega literarnega ustvarjanja.

Večer, ki je minil v sproščenem prijateljskem vzdušju, so zaznamovale zgodbe gostov, ki so se v anekdotah spominjali prvih srečanj z Marjanom Tomšičem, sodelovanj z njim, skupnega literarnega ustvarjanja, pa tudi spodbudnih besed, nasvetov in usmeritev pisatelja, katerih vpliv je za vedno zaznamoval njihova življenja in ustvarjalno pot. Dogodek je spretno povezovala slovenistka in italijanistka Jasna Čebron.

Prva je o Tomšiču spregovorila dr. Vladka Tucovič Sturman, slovenistka, poznavalka slovenske istrske književnosti in v ta namen izbrala odlomek njegovega dela Olive in sol, ki je leta 1968 izšel pri založbi Lipa. Besedo je predala Alferiji Bržan, pesnici, profesorici in slavistki, ki je najbolj zaslužna za to, da se v zadnji izdaji Tomšičevih Šavrink prepletajo slovenska, hrvaška in italijanska narečna govorica, značilna za tisti čas. Povsem pričakovano je, da je prav ona za ta večer izbrala odlomek iz tretjega ponatisa knjige Šavrinke (2019 Beletrina). Svoje vtise na čas, ko je s Tomšičem sodelovala, je z občinstvom delila tudi pesnica, profesorica in slavistka Ines Cergol, ki je izbrala odlomek iz knjige Zrno od frmentona (Cankarjeva založba 1993). Besedo je dobila tudi dr. Vesna Mikolič, slovenska jezikoslovka, slovenistka, italijanistka, ki se je spominjala časov, ko se je zaposlila pri založbi Lipa, s katero je sodeloval tudi Tomšič. Med drugim je Lipa leta 1994 izdala njegovo delo Vruja, katerega odlomek je igralka Maja Gal Štromar nato tudi prebrala. Pesnik, pisatelj in literarni kritik Gašper Malej si je za ta večer izbral odlomek iz knjige Norček, ki je izšla pri založbi Kmečki glas leta 1996, ob tem pa povedal, zakaj ga je ravno to delo najbolj zaznamovalo, medtem ko je Peter Kovačič Peršin, slovenski teolog, slavist in pisatelj, ki je s Tomšičem delil poseben trenutek življenja, avtorja najbolj prepoznal v knjigi Južni veter (Društvo, 2000 in 2006). Zadnji je o Marjanu Tomšiču spregovoril pisatelj in glasbenik Vanja Pegan in pojasnil, kako je delo Oštrigeca, katerega odlomek so tudi javno prebrali, vplivalo na njegovo delo in umetniško ustvarjanje.

Večer se je zaključil z nagovorom župana Mestne občine Koper Aleša Bržana, ki je opisal svoje prvo srečanje s pisateljem in njegov odnos do Tomšičevih del v različnih življenjskih obdobjih. Ob koncu se je Marjanu Tomšiču zahvalil za 50 letni prispevek slovenski literarni umetnosti in mu v imenu Mestne občine Koper izročil medeninast kipec v obliki koze, ki simbolizira Koper in našo slovensko Istro.