DomovKulturaVeleposlanik Češke nagradil učence OŠ Hrvatini

Veleposlanik Češke nagradil učence OŠ Hrvatini

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Osnovno šolo dr. Aleš Bebler – Primož v Hrvatinih je danes obiskal veleposlanik Češke republike v Republiki Sloveniji, nj. eksc. H. E. Juraj Chmiel. Osnovnošolcem je izročil priznanja za uspeh na letošnji 47. mednarodni otroški razstavi likovnih umetnosti Lidice 2019 na Češkem.

Spomenik Lidice na Češkem v sodelovanju z drugimi partnerji vsako leto gosti razstavo likovnih umetnosti, kjer otroke iz osnovnih šol po svetu povabijo k sodelovanju. Mednarodna otroška razstava Lidice se tematsko nanaša na temačno obdobje 2. svetovne vojne in zlasti na dogodek, ko so pripadniki nacističnih enot SS vas Lidice zravnali z zemljo. 340 lidiških prebivalcev je bilo usmrčenih takoj ali kasneje v koncentracijskem taborišču, med njimi 88 otrok. Poslanstvo Mednarodne otroške razstave Lidice je, da bi otrokom z vsega sveta ponudili priložnost, da umetniško izrazijo svoje predstave in želje o življenju v svetu brez vojnega nasilja, v širšem smislu pa prestavlja pietetno dejanje v spomin na otroške žrtve vseh vojnih spopadov.

Odziv na povabilo je že leta velik, saj na njem sodeluje veliko osnovnih šol iz Slovenije, ki dosegajo odlične rezultate. Med letošnjimi vidnimi nagrajenci so tako tudi učenci iz Mestne občine Koper, osnovne šole dr. Aleš Bebler – Primož iz Hrvatinov. Podelitve priznanj se je udeležila tudi podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softić.