DomovKulturaVikend v znamenju zborovskega petja

Vikend v znamenju zborovskega petja

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Ta konec tedna bo pestro tudi v dvorani sv. Frančiška Asiškega. V petek, 21. julija, bodo na odru najbolj akustične dvorane pri nas koncertirali “World Youth Choir” – svetovni zbor mladih, v nedeljo, 23. julija, pa se bo v okviru mednarodnega cikla “Simfonic voices” predstavil dekliški zbor sv. Stanislava škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane.

Letošnja tema turneje je “Umetnik za mir”, s katero želijo poudariti pomen sprave med različnimi etničnimi skupinami in verstvi. Zbor se bo tokrat predstavil pod taktirko dirigentov Zoltána Pada in Kena Wakie, in sicer z dvema žanroma – klasičnimi, sodobnimi in sakralnimi pesmimi kot prvim žanrom ter afriškimi ljudskimi napevi, afroameriškimi duhovnimi pesmimi in sodobno glasbo sveta.

Leta 1989 ustanovljeni Svetovni zbor mladih je zbor z visoko umetniško odliko in hkrati socialni mednarodni projekt na področju glasbene pedagogike brez primere. Ta namreč združuje mlade nadarjene polprofesionalne pevce (stare od 17 in 26 let) s celega sveta, izbrane na mednarodni avdiciji, ki se enkrat letno predstavijo na turneji, v okviru katere bodo letos obiskali Madžarsko, Srbijo in Hrvaško ta konec tedna pa tudi Slovenijo.

Iz tega vidika za mlade pevce, katerih kulturno ozadje je bogato in pestro, turneja predstavlja izjemno priložnost, da se seznanijo z različnimi kulturami, ljudmi, glasbo in običaji.

Dekliški zbor sv. Stanislava bo nastopil v nedeljo, tik pred odhodom v Barcelono. Foto: stanislav.si

V nedeljo v Kopru gostimo tudi Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane z dirigentko Heleno Fojkar Zupančič. Zbor bo letos nastopil tudi na prestižnem dogodku – Svetovni zborovski simpozij v Barceloni, saj je bil med 164 prijavljenimi zbori izbran v elitno druščino 24-ih, ki bodo imeli možnost predstaviti se širši javnosti.

Sicer pa dekleta s svojim razgibanim repertoarjem koncertirajo po Sloveniji in tujini, gostovala so v večini evropskih dežel, med drugim tudi v hiši BBC v Manchestru. Zadnja turneja leta 2015 jih je vodila v Nemčijo in na Dansko, kjer so mlade slovenske pevke nastopale na povabilo svetovno znanih zborov Hannover Madchenchor in Copenhagen Girls’ Choir/Skt. AnnaePigekor.

Oba koncerta v dvorani sv. Frančiška Asiškega se pričneta ob 20. uri.