DomovKulturaZa letošnjo nagrado Odprte hiše Slovenije se potegujeta tudi koprski palači

Za letošnjo nagrado Odprte hiše Slovenije se potegujeta tudi koprski palači

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Od petka do nedelje je pod naslovom Arhitektura novih priložnosti potekal že tradicionalni festival Odprte hiše Slovenije (OHS). Na ogled javnosti sta bila tudi koprska bisera, Palača Sabini-Grisoni in palača Baseggio, ki se potegujeta tudi za nagrado OHS Award. Na lanskem festivalu je nagrado v kategoriji javnih objektov prejela nova stavba Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije.

Letošnji festival OHS izpostavlja vprašanje vključenosti vseh ljudi in interesnih skupin v grajene in oblikovane prostore skupnosti. Naslavlja vprašanja enakih možnosti in novih priložnosti za bivanje, delo, izobraževanje, obstoj in razvoj celotne družbe, vsega živega in narave z namenom iskanja odgovorov o sobivanju, ki ga dobra arhitektura lahko omogoča, spodbuja in varuje.

V programu festivala so tako izpostavili različne tematske projekte, ki spodbujajo dostopnost in omogočajo razvoj skupnosti. Nagrado OHS Award podeljuje splošna javnost najboljšim realiziranim projektom preteklega programa festivala, ki ga je oblikovala strokovna žirija v sodelovanju z ekipo OHS.

V kategoriji Javni, družbeni in poslovni objekti sta med projekti tudi poslovni objekt Vergerijev trg/Palača Sabini-Grisoni, ki so jo prenovili arhitekti iz Biro 42, d. o. o., in dokončanje prenove Palače Baseggio, delo Movida Arh d.o.o. in Marjetice Garzarolli Dharu.

Glasovati za koprska bisera, Palačo Sabini-Grisoni in Palačo Baseggio je mogoče enkrat dnevno vse do nedelje, 5. maja, na povezavi.

Foto: Miran Kambič, Aleš Rosa, ZRS Koper