DomovNaši kraji60. obletnica Tumove koče na Slavniku in poklon padlim kurirjem

60. obletnica Tumove koče na Slavniku in poklon padlim kurirjem

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Obalno planinsko društvo je včeraj organiziralo že 39. spominski pohod na Slavnik, ki ga je zaznamovala 60. obletnica Tumove koče. Praznovanja se je udeležil tudi podžupan Mestne občine koper Peter Bolčič.

Koprski podžupan je planince pozdravil in v svojem pozdravnemu nagovoru poudaril, da je gibanje v naravi izjemnega pomena za nas, da pa moramo to isto naravo, ki nam daje toliko lepega spoštovati in ne uničevati.

Podžupan Peter Bolčič in predsednik OPD Aldo Zubin. Foto: ekoper.si

Ob tej priložnosti je predsedniku Oblanega planinskega društva Koper Aldu Zubinu predal tudi priznanje za delovanje in promocijo planinskih aktivnosti.

Tumovi potomci veseli obletnice koče, ki nosi ime po njihovem dedu

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih, za skupine pa po dogovoru z najemnikom tudi med tednom. V sobah, ki se nahajo v koči je 8 postelj, na skupnem ležišču pa še 20 ležišč.

Tumova koča je bila zgrajena leta 1957. Ideja o gradnji koče na Slavniku pa je bila sprejeta na ustanovnem občnem zboru PD Koper leta 1949. Graditi so jo začeli leta 1955, dokončana in svečano odprta pa je bila 7. julija 1957. Poimenovana je po dr. Henriku Tumi (1858-1935), znanem slovenskem alpinistu, planinskem ideologu, botaniku, politiku in narodnem buditelju. Prav včeraj pa so bili na Slavniku tudi njegovi potomci, ki niso skrivali veselja ob 60. obletnici koče.

Tumova koča. Foto: ekoper.si

Nekaj besed je navzočim namenil tudi Aldo Zubin, ki jim je zaupal kratko zgodovino koče, se zahvalil vsem sodelujočim in prav tako kot koprski podžupan poudaril pomen ohranjanja narave in njenih danosti.

Na odru za govornike sta stala še podpredsednik Planinske zveze Slovenije Tone Jesenko in županja občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek.

Naj spomnimo, da je včeraj ob praznovanju obletnice koče potekal tudi 39. spominski pohod na Slavnik, ki  je bil nekoč križišče partizanskih kurirskih poti. Prav te poti so Primorce in Istrane pripeljale v svobodo, tako so se govorniki včeraj poklonili tudi osmim partizanskim kurirjem, ki so tu izgubili življenje. 

Za odlično vzdušje so poskrbeli Kulturno društvo Osp, pevska skupina OPD Koper in glasbenik Drago Mislej – Mef. Odlično je bilo poskrbljeno tudi za dobrodošlico planincem in kolesarjem, saj se je prav vsak ob prihodu na vrh lahko posladkal s krofom in toplim čajem.