DomovNaši kraji9. Sladka Istra v znamenju rekordov

9. Sladka Istra v znamenju rekordov

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na letošnjem festivalu sladic in sladkih izdelkov se bo predstavilo rekordno število ponudnikov, prav tako se na prireditvi obeta še bogatejši program kot minula leta. V Kopru bodo tudi zveneča imena iz sveta kulinarike.

Koprsko mestno jedro bo čez dobrih deset dni dišalo po sladkem. V soboto in nedeljo, 23. in 24. septembra, bodo na Titov, Prešernov, Staničev, Gortanov in Carpacciov trg ter v Taverno po tematskih sklopih razporedili rekordno število stojnic, po zadnjih podatkih jih bo več kot 160, na katerih se bo predstavljalo približno 130 ponudnikov najrazličnejših sladkih dobrot.

Foto: Vojko Rotar

Naučite se speči kroštole in fritule

Poleg ponudnikov iz slovenske Istre bodo prisotni tudi razstavljavci iz drugih slovenskih krajev in iz tujine, ki bodo ponujali tako tradicionalne istrske kot tipične slovenske sladke jedi, pa tudi čokoladne izdelke in druge sladice ter sladke pijače. Tudi letos ne bo manjkala ponudba veganskih sladic, sladic brez alergenov in bogata ponudba pasjih »sladic« oz. priboljškov. Pokušina sladkih dobrot bo tudi letos mogoča z degustacijskimi kuponi, prav tako bo neposredno pri ponudnikih na stojnicah možno kupiti tudi večje količine sladkih izdelkov.

Tudi letos bo oba dneva festivala zaznamoval bogat spremljevalni program, v sklopu katerega se boste med drugim lahko naučili speči tipični istrski sladici kroštole in fritule, na vodenih degustacijah pobliže spoznali sladka vina, piva in koktejle ali spremljali kuharske šove priznanih kulinaričnih mojstrov. Poleg domačinov Davida Baisa in Tomaža Bevčiča, bosta letos z nami tudi aktualna zmagovalka MasterChef Slovenija Sara Rutar in Sašo Miljuševič, zmagovalec MasteChef Slovenija 2015 ter številni drugi kuharski mojstri.

Na Sladki Istri 2017 pa se bo prvič predstavil tudi kralj panettona in najboljši slaščičar Italije za leto 2017 Andrea Tortora, sicer vodja slaščičarskega programa luksuznega hotela v Dolomitih Rosa Alpina in njegove restavracije St. Hubertus, ki se lahko pohvali z dvema Michelinovima zvezdicama.

Chef Tortora se bo občinstvu Sladke Istre predstavil v soboto, 23. septembra, ob 15. uri, na Titovem trgu, z delavnico »100%Panettone«.
Foto: arhiv ekoper.si

Ne zamudite petmetrske kremne rezine!

V soboto, 23. septembra, ob 14.30 pa bodo na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji kremnih rezin. Priznani slaščičar Sebastiano Scaggiante iz legendarne tržaške slaščičarne Eppinger Caffè bo namreč na Gortanovem trgu razrezal približno petmetrsko kremno rezino »Cremo carsolino«, s katero se je letos poleti vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Tudi letošnja Sladka Istra bo priložnost za srečanje abrahamovcev oziroma vseh, ki so ali še bodo v letu 2017 dopolnili 50 let. Srečali se bodo v soboto ob 17.30, na Titovem trgu, ko bodo skupaj nazdravili s penino Vinakoper in se posladkali s torto slaščičarne Klasika.

Prav tako bo v soboto čez dan na Pristaniški ulici Ex tempore Sladke Istre, zvečer ob 18.30 pa bodo s posebnim programom, modno revijo in glasbo En big banda proslavili 60. obletnico Kavarne Triglav.

Oba dneva bo Sladka Istra postregla tudi z bogatim programom za otroke, program festivala pa bosta še dodatno popestrili ekipi Radia Capris in RTV centra Koper.

Sladka Istra z letošnjimi bogatimi aktivnostmi potrjuje sloves mednarodnega festivala sladic in sladkih izdelkov, ki ga nikakor ne gre zamuditi.

Več na www.sladka-istra.si in Facebook strani.